szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokat lehet olvasni róla, hogy milyen szabályokat vezettek be az iskolákban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Arról is írtunk már, hogy októbertől mindenhol kötelező lesz a reggeli lázmérés - a diákoknak és a tanároknak is. De mégis hogyan néznek ki az intézkedések a gyakorlatban? Ti meséltetek a tapasztalataitokról.

A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban a többi oktatási intézményhez hasonlóan, a tanárok és a diákok is minden reggel kézfertőtlenítéssel kezdik a napot a bejáratnál, ezenkívül "a tanórákon a teremben szájmaszk viselése ajánlott, a folyosón viszont kötelező" - mesélte az Eduline-nak Luca, az iskola egyik tanulója, aki azt is kiemelte, hogy a suliban órák közben és a szünetekben is folyamatosan szellőztetnek.

Nincs vándorlás a termek között, csak akkor mehetünk ki a teremből, ha mosdóba kell menni. A mosdóban 1,5 méteres távolságot kell tartani, és egyszerre csak 4 fő tartozkodhat itt. Mindenki csak a saját eszközeit használhatja, tehát nem kérhetünk a másiktól még tollat sem. Tesiórákon a szabadban szoktunk feladatokat végezni, illetve ha van szabad tesiterem akkor ott, de ilyenkor az osztályon kívül nem tartózkodhat a tornateremben senki más - mondta.

A lány elmondása szerint az iskolában két osztály van ideiglenes karanténba - ezekben az osztályokban koronavírusos diákokat találtak -, de jövő héttől már vissza is ülhetnek az iskolapadba azok, akiknek negatív lett a teszteredménye. A diákokon kívül "több tanár is kénytelen volt karanténba menni, mivel ők tanítottak abban a két osztályban. Így történelemből jelenleg digitális oktatás van nálunk" - tette hozzá.

Az egyik salgótarjáni gimnáziumban a szünetekben szintén kötelező a maszkhasználat, amíg a diákok átmennek az egyik teremből a másikba. "A folyosón elméletileg nem lehet tartózkodni, de ezt nem veszik annyira komolyan sem a tanárok, sem a diákok, a maszkot viszont hordjuk" - írta le a tapasztalatait Luca, majd hozzátette, hogy az iskolába való belépésnél a kötelező kézfertőtlenítésre azonban nagyon figyelnek. Illetve minden alkalommal kezet kell fertőtleníteniük akkor is, amikor belépnek egy adott terembe.

A nap nagy részében csak egy teremben vannak, de egyes tanárok ragaszkodnak a sajátjukhoz, így hozzájuk nekik kell vándorolniuk.

A tesiórák érdekesek, mert a folyosón kell a maszk, de mihelyt belépünk az öltözőbe, akkor nem, amit nem értek, mert két-három-négy osztály van bezsúfolva egy kis helyre - írta.

Bár Luca nem ebédel az iskolában, úgy tudja, hogy ott is szigorú szabályokat vezettek be. "Tíz percenként váltják egymást az osztályok, és az ebédlő előtt egy méterenként csíkok vannak felragasztva a földre, szóval ott is tartják a távolságot".

Korábban már írtunk róla, hogy szigorította az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályokat a minisztérium. Október 1-jétől pedig megkezdődik a diákok - és mint később kiderült - a tanárok hőmérőzése is. A kötelező lázméréssel kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. Jócó bácsi például a Facebookon posztolta a bejelentés után a kérdéseit, mint például "ki fogja reggel a közel 500, de máshol akár 1500 diákot meglázmérni?", vagy "amíg a lázmérés zajlik, addig mindenki kint fog állni, végeláthatatlan sorokban, másfél méterre egymástól?". A népszerű töritanár teljes posztját itt nézhetitek meg.

Döntött a Lauder: csak az alsósok és az ovisok járhatnak be hétfőtől

Az iskola igazgatója, Horányi Gábor küldött ma reggel emailt erről a szülőknek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!