szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is aktuális probléma a tanárhiány. Annyira, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja: a kormány idén kivételesen könnyítse meg a felsőoktatásba felvételiző tanárjelöltek helyzetét.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az évben a szokásosnál is kevesebben felvételiztek pedagógusképzésre, ami aggasztó, mivel öt éven belül rengetegen fogják elérni a nyugdíjkorhatárt - írja a Magyar Nemzet.

NPK szerint átmenetileg megoldást jelentene, ha az idei rendkívüli évben a kormány kivételesen könnyítene a felvételizők dolgán. Horváth Péter hozzátette, felmerült az elnökségben olyan javaslat, hogy a pótfelvételin most kivételesen államilag támogatott férőhelyeket is hirdessenek a tanár szakokon, illetve az emelt szintű érettségit most rendhagyó módon ne követeljék meg a leendő hallgatóktól.

Honnan hiányoznak a legtöbben?

A természettudományok mellett most már a készségtárgyak oktatására is egyre nehezebb tanárt találni. Problémát jelent a korábban lehetővé tett egyszakos képzés elterjedése, mert egy szakkal nem tudnak a kollégák teljes állásban elhelyezkedni - mondta  Jurecz Emil a Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete (Köszoe) főtitkára.

Tanárhiány elsősorban matematika, fizika, biológia, informatika, kémia szakokon, illetve a szakképzésben a mérnöktanárok körében jellemző, mivel ezeken a területeken a versenyszféra – jóval magasabb béreket ajánlva – elszívja a munkaerőt - mondta Kozák András köznevelési szakértő a lapnak.

Mivel sokszor nehéz együttműködni a szülőkkel, az iskolai agresszió bizonyos intézményekben olyan mértéket ölt, hogy nagyobb visszatartó erő a tanárnak készülő fiataloknál, mint az alacsony fizetés. A szakértő ezért remek megoldásnak látja az iskolaőrség bevezetését, "még akkor is, ha ez valójában csak tüneti kezelés, hisz a legfőbb cél a megelőzés lenne".

Szerinte a pályaelhagyást csökkentené, ha a tanárjelöltek pszichológiai alkalmassági vizsgája megfelelően kiszűrné azokat, akik nem erre a pályára valók, így az érintettek időben ráébredhetnek, ha ez a hivatás hosszú távon esetleg nem nekik való - idézi a Magyar Nemzet a köznevelési szakértőt.

Jelenleg óvodák felében és az általános iskolák hetven százalékában van valamilyen mértékű pedagógushiány a köznevelési szakértők felmérése szerint. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint tavaly 151 ezren, idén februárban pedig 149 ezren dolgoztak főállású pedagógusként a köznevelésben, ami durván tízszázalékos csökkenést jelent a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Elkezdődött a toborzás, augusztusban indul az iskolaőri kiképzés

Augusztus első hetében megkezdik az iskolaőrök képzését azért, hogy szeptembertől már munkába állhassanak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!