szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kutatás alapján kiderült, a híres Szezám utca című gyerekműsor megjelenése javította a gyerekek iskolai teljesítményét.

Az amerikai Szezám utca (eredetiben Sesame Street) című gyerekműsor kimondott célja az óvodás-kisiskolás korú gyerekek oktatása. Ez a cél pedig a kutatások szerint nagy eséllyel teljesült is. Az Index számolt be róla, hogy akik sokat nézik Elmót, Grovert, a Nagy Madarat, a Sütiszörnyet és a többieket, amint az ábécéről és a számolásról énekelnek, kimutathatóan jobban teljesítenek az iskolában.

A Marylandi Egyetem és a massachusettsi Wellesley College közgazdászai azt elemezték, hogy vajon azoknak gyerekeknek, akik hétéves koruk előtt hozzájutottak a Szezám utcához, változott-e az iskolai sikerességük, a hosszú távú teljesítményük az oktatási rendszerben, illetve a munkaerőpiaci sorsuk - írják. A hatvanas évek adatai alapján össze tudták hasonlítani, melyik megyében mikor vált elérhetővé a Szezám utca. 

Ezek alapján megvizsgálták, hogy a gyerekek hány százaléka járt a korának megfelelő osztályokba (ebből kijön a a bukások aránya), majd később hányan mentek egyetemre, hányan végezték el azt, mennyit kerestek dolgozóként és hányan lettek közülük szegények felnőttként. Kiderült, a Szezám utca elérhetőségének pozitív hatása volt az általános iskolai teljesítményre.

A hatvanas évek végén még jóval kevesebb impulzus érte a gyerekeket, ezért a kutatók úgy vélik, ma már nehezen válhatna ekkora hatásúvá bármilyen mese.

Nem csak a rajongóknak jár a varázslat - ingyen elérhető a Harry Potter könyvek első kötete

Világszerte ingyen elérhetővé vált a Harry Potter-könyvsorozat első kötetének elektronikus és hangoskönyv változata is - jelentette be J. K. Rowling, a sorozat szerzője.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!