szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi lesz azokkal a felvételizőkkel, akik újra érettségiznek, hogy több pontot szerezhessenek? Mit csinálhatnak azok a diákok, akik nem állnak tanulói jogviszonyban, de készülnek az idei érettségire? Van, aki azonban nem tartja akkora megpróbáltatásnak a mostani helyzetet. Olvasóink tapasztalatait osztjuk meg.

Egy olvasónk írt nekünk, ő 2019-ben érettségizett emelt szinten kémiából és biológiából. Mivel nem úgy sikerültek a felvételi tavaly, így idén újra próbálkozik, 2 magántanár segítségével. Ilyen ez a távoktatásban:

"A digitális távoktatás nekem annyit jelentett, hogy a kémia tanárommal a Hangouts segítségével tartjuk meg az órát" - mesélte. A biológia tanárával, mivel végeztek az anyaggal, csak a gyakorlás része maradt hátra. Azt mondta, neki kétségbeejtő, hogy felmerült az érettségi elhalasztása is:

"Egyrészről kemény 80 000 forintba kerül manapság két emelt érettségi, aminek senki nem örülne, ha a kukába menne. Másrészről pedig az is aggasztó, hogy aki hozzám hasonlóan nem áll tanulói jogviszonyban, annak nem biztos túl jó opció lenne az évvégi jegyek átszámítása a felvételihez" - összegezte.

Persze nem mindneki éli meg rosszul a kialakult helyzetet. "Mi - egy budapesti gimnázium diákjai - is távoktatással tanulunk egy hete, ami természetesen nagy váltás az eddigiekhez képest, és nem zökkenőmentes az átállás. Ennek ellenére nekünk eddig inkább pozitív tapasztalataink vannak" - küldte el véleményét egy másik olvasónk.

Nyilvánvalóan óriási előnyt jelent az, hogy mindenkinek a rendelkezésére áll legalább egy okostelefon, vagy számítógép otthon - teszi hozzá. Náluk az érettségi szempontjából nem létfontosságú órák nem kötelező jellegűek itthonról (pl. tesi, rajz), de a tanárok így is adnak nekik ötleteket, amiket saját érdekükben megcsinálhatnak. 

Az érettségi tárgyakból pedig eddig egészen jól működik minden, és mivel ezek általában két csoportban tanítják. A tanáraik pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy videón, vagy narrált PPT-n leadják nekik a maradék tananyagot, és ha bármi kérdésük nyugodtan fordulhatnak hozzájuk. Az órák menete úgy van, mint az iskolában, van órarendünk, és mindig tudjuk, hogy éppen melyik tanárunknak kell a "rendelkezésére állnunk" - mesélte.

"Amit mi hatalmas előnynek tartunk a távoktatással kapcsolatban az az, hogy az időnk nagy részét magunknak osztjuk be, nem megy el naponta több óra az ingázással, és még több időt tudunk fordítani az olyan tanulásra, amit amúgy is itthon csináltunk volna, pl. tételkidolgozás, történelem átismétlése a 9.-es anyagtól kezdve"

- emelte ki. Szerinte ráadásul rengetegen segítenek Facebook-csoportokban azzal, hogy a saját kidolgozott tételeiket megosztják velük. Az érettségiről is megvan a véleményük:

"A mi osztályunk többsége mindenképpen azt szeretné, hogy az érettségi (amennyiben az egészségügyi helyzet ezt majd lehetővé teszi) normális formában, májustól kezdve legyen megtartva, hiszen így nem csúszna az egyetemi felvételi sem, illetve mi úgy gondoljuk, hogy meg tudnánk tanulni addigra mindent, amit kell."  

"Azt hittem, több időm lesz az érettségire felkészülni... Hát nem így lett"

"Azt hittem, hogy ha itthon maradhatok és digitális formában kapom meg a tanulnivalót, akkor több időm lesz az érettségire felkészülni... Hát nem így lett" - írta egy olvasónk a mostani oktatásról. Persze olyan is van, aki élvezi a helyzetet. Újabb beszámolók.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.