szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus terjedésének lassításáért március 16-tól minden iskola bezárt, a tanároknak és a diákoknak pedig digitális távoktatásra kellett átállniuk. A hirtelen változásra több ezer egyetemista és tanár reagált: egy hétvége alatt megalkották az Oktatás Online Digitálisan honlapot, az OKTONDI-t.

Magyarországon a távoktatás infrastruktúrája még nincsen olyan szinten (inkább csak a felsőoktatásban), hogy ezt az akadályt a diákság, a tantestületek és a szülők is zökkenőmentesen vegyék. Nincsen egy egységes rendszer, ami segít eligazodni, stabil keretek közé fogni a távoktatást, ezért mindenki úgy igyekszik a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban belekezdeni az új felálláshoz, ahogy tud. Az OKTONDI elhivatott csapata pedig ehhez szeretne minden segítséget megadni.

Honnan jött az ötlet és kik alapították a honlapot?

„Az OKTONDI ötlete az online oktatás bejelentése utáni szombaton született meg, miután pénteken este megalapítottuk az Egyetemisták az Online Közoktatásért nevű Facebook csoportot. Maga a csapat, – vagyis, akik az oldal mögött állnak, és beleteszik a munkájukat – így nem léteztek ezelőtt. Vagyunk jó páran, akik ismerjük egymást és dolgoztunk már együtt más projekteken is, de összességében kvázi "ismeretlen" emberek fogtak össze. Csapaton belül is sokszor viccelődünk azzal, hogy várjuk a napot amikor személyesen is megismerjük kikkel is hoztuk létre ezt az egészet” – meséli az Eduline-nak Rácz János, alelnök, aki az oktatási divízió vezetéséért is felelős.

A Facebook csoportban kevesebb, mint egy hét alatt 4600-nál is többen gyűltek össze az ország szinte minden pontjáról. A lelkes egyetemisták csapatát szakképzett tanárok és tanárszakos hallgatók egészítik ki, így biztosítják a platformon elérhető anyagok szakmai hitelességét.

„Jelenleg 400 fő az, aki aktívan részt vesz a folyamatokban, de nagyon sokan segítenek alkalmi jelleggel is” – teszi hozzá Végh Virág alelnök, aki az operatív feladatokért is felelős.

Mi található a honlapon?

A honlapon általános és középiskolás tantárgyakhoz készült segédanyagok – prezentációk, összefoglalók, kidolgozott tételek – találhatóak, melyek szabadon felhasználhatóak és letölthetőek. Ezen kívül nyelvtanulást segítő anyagok, oktatási modulok, tesztek és kvízek, tanároknak készített kérdőívek, illetve szakmai fórum is működik az oldalon. Az utóbbi a tanárokat érdeklő kérdések és témák megvitatására jött létre.

Az alapítók az online felületek kezelésében kevésbé jártas felhasználóknak használati útmutatókat is készítettek. Amennyiben valaki mégis segítségre szorulni, az OKTONDI ügyfélszolgálata készséggel segít nekik. A honlap folyamatosan bővül és fejlesztés alatt áll.

Kik segítenek még a működésben?

„Az oldal teljes háttértartalmát egyetemisták szedik össze, szerkesztik meg, hogy a NAT szerint legyen kategorizálva. Az indulás óta több cég is partnerünk lett, akik rendelkezésünkre bocsátották a tananyagaikat, így azok is megtalálhatóak a weboldalon” – mondja Rácz János.

Az OKTONDI támogatóinak a listája folyamatosan bővül. Többek között olyan szervezetek segítik a munkát, mint a Studium Generale, az ADOM diákmozgalom, a Mozaik eduaction, a Redmenta, a Sulinet, a zanza.tv, a Mateking és a mozaWeb.

„Jó érzés látni, hogy a legnagyobb szakmai nevek első helyen tartják a társadalmi felelősségvállalást. Sok helyről kaptunk segítséget, például a matek.tv is beállt a munkába, illetve a SiteTailors csapata időt és energiát nem kímélve csodálatos weboldalt fejlesztett nekünk.” – mondja Végh Virág, aki azt is hozzáteszi: az ELTE Informatikus Kara is támogatja őket, több informatikus hallgató is csatlakozott a csapatukba.

A csapat itt nem áll meg

Virág szerint most a legfontosabb és a legnagyobb segítség az, hogy minden tantárgyhoz töltenek fel anyagokat. Ugyanakkor a jövőben terveznek további fejlesztéseket is.

„Tervben van két projektünk: az egyik a videókészítés, ahol saját anyag kerül fel, a másik pedig a well being projekt, ahol tanulásmódszertantól kezdve a motivációs tréningeken át olyan anyagok kerülnek feltöltésre, amikben az emberek jó közérzetéért és eredményes tanulásáért felelünk majd. Jelen helyzetben nem csak az oktatásban történt radikális változás, hanem az emberek életkörülményei is módosultak. Erre az OKTONDI tekintettel van. Ebben a projektben HR vezetőnk irányításával pszichológus hallgatók is részt vesznek majd, de néhány nagyobb előadóra is számítunk.” – vetíti előre a terveket.

Ezen kívül tudományos kísérletekkel és interaktív tanulási módszerekkel szeretnék a fiatalabb tanulók számára még érdekesebbé és szórakoztatóbbá tenni a tanulást. Terveznek csoportmunkát igénylő feladatokat is kidolgozni, amik olyan létfontosságú készségeket fejlesztenek, amik elengedhetetlenek dinamikusan változó világunkban.

Az OKTONDI csapata önkéntes szerveződés, de ők is feltették már maguknak a kérdést, hogy mi lesz azután, ha újra kinyitnak az iskolák. „Bátran azt mondom, hogy az oldal megmarad és fejlesztve lesz később is, ugyanis arra, amit csinálunk a későbbiekben is szükség lesz. Azzal kapcsolatban is folyamatosan jönnek az újabb ötletek, hogy mit látnának még szívesen a tanárok az oldalon” – mesélte a jövőbeni terveikről Rácz János, majd hozzátette: amint a lehetőség adott lesz, szeretnék személyesen is megismerni egymást a többiekkel, hogy együtt újabb projektekbe vághassanak bele.

Mi lesz az érettségivel? Négy lehetőség áll a döntéshozók előtt

Maruzsa Zoltán nemrég azt mondta: ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása vagy egyéb megoldások keresése. De milyen megoldások? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.