szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden iskolában le kell mondani minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, beleértve a Határtalanul, Erasmus, Erasmus + programot - írja Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az intézményeknek küldött levelében.

A Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár által aláírt, kedd éjjel kiküldött levél értelmében az iskoláknak a koronavírus miatt le kell mondaniuk minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, beleértve a Határtalanul, Erasmus, Erasmus + programot, valamint külföldi nyelvtanfolyamokat, és a Lázár Ervin Programot - írja a hvg.hu.

A levélben az államtitkár azt javasolja, hogy a hétvégi március 15-i ünnepet is - már, ha egyáltalán megrendezik (ezzel ellentmond önmagának Maruzsa, hiszen két mondattal korábban) minden ünnepség halasztását kéri) - csak osztálytermi szinten tegyék, vagy iskolarádión keresztül.

Egy vidéki iskolavezető a lapnak elmondta, mindez számos kérdést vet fel. Például nem tudni, hogy a Határtalanul kirándulásra befizetett pénzekkel mi lesz, hiszen nem az intézményekkel, hanem a tankerületekkel kötötték meg a támogatási szerződéseket. A pedagógus úgy véli, egy sor tervezett program lemondásának módjáról nincsenek szabályok, „összevisszaság lesz, ha jogilag és technikailag nem rendezik a kérdést”.

Nem világos a levél alapján, hogy a "külföldi nyelvtanfolyamok" kitétel mit jelent. Idén indulna ugyanis az Orbán Viktor által bejelentett, minden 9.-es és 11.-es tanulóra vonatkozó kéthetes ingyenes külfüldi nyelvtanfomyam. Ezek csak júniustól indulnának, a levél viszont nem jelöl meg időintervallumot, így nem tudni, vonatkozik-e arra. Kerestük a program lebonyolítóját, a Tempus Közalapítványt, ők nem ismerik a Marizsa-levelet, későbbre ígértek választ.

Eddig még nincs döntés: mi történne, ha rendkívüli tanítási szünetet rendelnének el?

A szomszédos országok közül Szlovákiában, Romániában és Csehországban is rendkívüli iskolai szünetet rendeltek a koronavírus miatt. De vajon mi lesz a magyar oktatással, ha két vagy több hétig szünetel a tanítás? Hogyan készülnek majd az érettségizők a vizsgára? Érdekes kérdéseket vet fel a koronavírus körül kialakult helyzet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.