szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is folyamatos az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetése elleni tiltakozás, a kialakult helyzetről még a BBC is beszámolt. De a magyarországi tanárok helyzete sem csak itthon ismert: az Európai Bizottság is vázolta a tanárhiányt és a bérezés körüli problémákat. A kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokról is derültek újabb infók, ezzel együtt újabb kérdések is, valamint a koronavírus hazai, iskolai hatásáról is beszámoltunk: heti hírösszefoglalónkat olvashatjátok.

Terítéken a Nemzeti alaptanterv

Lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a módosított Nemzeti alaptanterv készítőivel, ugyanis a Nemzeti Pedagógus Kar konferenciasorozatot szervez. Folyamatosan számoltunk be újabb és újabb tiltakozáshoz csatlakozó iskolákról - még egyházi iskolákról is -, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint azonban "csekély" az új NAT ellen tiltakozók száma. A NAT körüli helyzetről pedig már a BBC is beszámolt: a kritikusok párhuzamot vonnak a kommunista időszakkal.

A új NAT bevezetése ellen a Hősök terén szervezett megmozdulást a Független Diákparlament péntek délután, aminek folytatása is lesz: március 15-én az Operaháznál fognak tüntetni.

A népszerű irodalomtankönyvek szerzője nem engedi, hogy az állam dolgozza át a könyveit

Ahogy arról már sokszor írtunk, szeptembertől bevezeti a kormány az új Nemzeti alaptantervet. Több szervezet és iskola is felszólalt a NAT ellen, számos kritikát olvashattunk az elmúlt hetekben, azonban arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy kik és milyen eljárásban készítik az új tantervhez igazodó tankönyveket.

A tanárok helyzete

Több, mint 4000 pedagógus hiányzik a rendszerből - a kisgyermeknevelőtől kezdve a családsegítőn az angol nyelvtanárig az összes pedagógusi státuszt felöleli, de látható szinten a legtöbb esetben óvodapedagógusi állást hirdetnek. A helyzetről még az Európai Bizottság is beszámolt.

Az emberi erőforrások minisztere bejelentette: júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, a Pedagógusok Szakszervezete szerint mindez csupán olaj a tűzre a jelenleg fennálló problémák mellett. Ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés a tíz százalék - fogalmaztak.

Kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok

Pénteken megnyílt a középiskolásoknak szóló külföldi nyelvtanfolyamok pályázati felülete. Az azonban már most biztos, hogy ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt.

A témáról részletesen Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk - a cikket itt olvashatjátok el.

Karanténban diákok és tanárok

Megérkezett a Szent László Kórházba a tizenegy magyar középiskolás, akik Észak-Olaszországból tértek haza. Azóta már elkezdték őket kivizsgálni: a főorvos elmondta, a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Hasonló indok miatt négy pécsi diák és három nagydorogi tanár önként vonult karanténba. Budapesten ezenkívül két iskolában is korlátozásokat vezettek be a koronavírus miatt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.