szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben zajlanak az iskolaérettségi vizsgálatok és az új Nemzeti alaptanterv bevezetése is nagy port kavart, egyre több kérdés merül fel a pedagógusbérekkel kapcsolatban is. Fontos kérdés azonban az is, hogy vajon hány pedagógus hiányzik a rendszerből?

Az mfor.hu annak próbált utánajárni, hogy hány pedagógus hiányzik a magyar oktatási rendszerből. Tavaly szeptemberben Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára úgy nyilatkozott, szerencse, hogy 700 üres óvodapedagógusi álláshely van, legalább a frissen diplomázók el tudnak helyezkedni. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy hónappal később már arról beszélt, hogy nincs az országban pedagógushiány.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Nahalka István oktatáskutató januári tanulmányában épp az ellenkezőjét bizonyítja. Tanulmányából kiderül, hogy nemcsak szinte minden szakot érint, de folyamatosan nő is a szakemberhiány. Képességfejlesztő pedagógusok és természettudományi tárgyakat tanító tanárok az iskolák harmadában hiányoznak, de átlag minden negyedik iskolában nincs matematika-, nyelv-, informatikaszakos szaktanár és gyógypedagógus sem.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke is azt mondta: minden oktatásra fordított forintnak örülnek, de a mostani lépés nem lendít sokat "a szekéren", és a tanárhiányt sem orvosolja. A KSH legutolsó, 2019. III negyedéves adatai szerint 4261pedagógus állás volt betöltetlen Magyarországon, az üres álláshelyek aránya 1,6 százalék volt. A 4000-es határt még 2018. III. negyedévében érte el a tanárhiány, s az adat azóta sem megy lejjebb – olvasható az mfor.hu oldalán.

Az oldal utánanézett az állásajánlatoknak is. A közszféra állásportálja, a közigallas.hu összesen 4273 pozíciót tartalmaz, ebből a pedagógus keresőszóra e pillanatban 795 üres állás jön fel országos szinten, míg a tanár keresőszóra 891 pozíció, tanító keresőszóra 480 pozíciót hoz fel a portál. A többszázas lista a kisgyermeknevelőtől kezdve a családsegítőn az angol nyelvtanárig az összes pedagógusi státuszt felöleli, de látható szinten a legtöbb esetben óvodapedagógusi állást hirdetnek. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban azt mondta, hogy hiába emelte fel a kormány a minimálbért, a pedagógusfizetés vetítési összege még mindig a 2014-ben meghatározott 101 ezer forint. Ennek köszönhető, hogy egy mesterfokozatú oklevéllel rendelkező pályakezdő pedagógus pont annyi pénzt, bruttó 210 600 forintot keres, mint egy szakmunkás végzettséget igénylő állásban dolgozó munkavállaló.

Elmarad a nagy óraszámcsökkenés? Itt vannak a gimnazisták kerettanterv szerinti órái

Hány órával nőttek vagy csökkentek az új kerettantervben a diákok óraszámai a három fő tárgy esetén? Összehasonlítottuk a jelenleg még érvényben lévő kerettantervet az idén szeptembertől bevezetni kívánttal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!