szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mik a jelentkezés szabályai a középiskolai felvételin, és mi a teendő, ha egy iskolán belül több tanulmányi területet is megjelölnétek? Itt vannak az infók.

Már a felvételi tájékoztató is felhívja a figyelmet: a biztosabb továbbtanulás érdekében célszerű több intézménybe jelentkezni, mert a kisszámú tanulmányi terület megjelölése kockázatot jelenthet. Nem mindegy azonban, hogy a megjelölt iskolák melyik jelentkezési lapon, milyen sorrendben szerepelnek.

A KIFIR rendszer jelentkezési lapjain a tanulmányi területek kódjuk szerint növekvő sorrendben szerepelnek, így ez a dokumentum nem tükrözheti a rangsorotokat. Egyedül a tanuló adatlapon kell, hogy szerepeljen az elsők között az az iskola, ahová a legszívesebben szeretnétek bekerülni. A rangsor megállapításához azonban - a hivatalos tájékoztató szerint - össze kell gyűjteni valamennyi jelentkezési lapról az ott szereplő tanulmányi területeket. Ahogyan írják, az egyes tanulmányi területeket három adat jellemzi: OM azonosító, feladatellátási hely kód, tanulmányi terület kód - vagyis ezeket az adatokat kell feltüntetnetek a döntés szerinti sorrendben.

Egy iskolán belül több jelentkezés

Egy középiskolán belül több feladatellátási hely és tanulmányi terület is megjelölhető, a jelentkezési lapon ebben az esetben természetesen az összes – tanuló által megjelölt – tanulmányi területnek szerepelnie kell.

Bár minden középiskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani, a szakképzési centrumokon belül, ha több helyet jelöltök meg, azok mivel különböző címen szerepelhetnek, így minden különböző címen szereplő intézménybe külön-külön kell jelentkezési lapot kitöltenetek. Ez a felvételi eljárás során nem okoz problémát, mivel a jelentkezők felvételéről nem a tagintézményvezetőknek, hanem az intézmény igazgatójának – a főigazgatónak – kell döntést hoznia, akinek tisztában kell lennie a tanuló összes (az adott szakképzési centrumba benyújtott) jelentkezésével - írják a tájékoztatóban.

A középiskolai felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Milyen középiskolát érdemes választani? Tippek a felvételi jelentkezéshez

A felvételi vizsgák után a következő lépés a diákok számára az iskolák végleges kiválasztása, és az azokba való jelentkezés lesz. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!