szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beismerte, hogy milliókat sikkasztott el az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványának pénzéből a „fideszes tanár úr”-ként emlegetett pedagógus. A jelenleg is iskolában dolgozó férfi a kiszabott pénzbüntetést részletekben fizetheti ki – írja a hvg.hu.

A lapnak sikerült feltárnia a sikkasztás körülményeit, így évekkel később most már jogerősen elítélték a „fideszes tanár úr”-ként emlegetett Király András Győzőt, aki korábban éveken át dézsmálta egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványának pénzét – összesen 3 millió forintot sikkasztott abból, amit a szülők, egykori diákok és más támogatók adtak össze a gyerekeknek táborozásra, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra. A pedagógus azért kapta ezt a nevet, mert a 2017-ben – a bűncselekmény idején – egyben kormánypárti delagált is volt a kerületi önkormányzatnál.  

Eleinte megpróbálták eltusolni az ügyet és a tantestület tagjaival még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak. Király András azonban most, évekkel később mégis inkább mindent beismert. A tanárt "nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztásban" találták bűnösnek, ugyanis Szemerések a Szemeréért Alapítvány elnökhelyetteseként magánál tartotta a szervezet bankkártyáját, így a kivonatok, a tanúk elmondása, minden alátámasztotta, hogy ő apasztotta a számlát.

A pedagógust 2019. decemberében 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amit részletekben is fizethet, így hat hónapra elosztva 50 ezer forintonként törlesztheti a kirótt összeget. Ha ez mégsem valósulna meg, akkor a pénzbüntetést fogházban letöltendő büntetésre váltják át.

Király András a történtek kirobbanása táján az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumból szabadságra ment, majd végleg eltűnt, de azóta már egy másik iskolában dolgozik és – bár nagyjából 3 millió forintot korábban már visszafizetett az alapítványnak – csaknem félmillió forinttal máig is adós.

Kétszer is földhöz vágta az iskolarendőr a diákot - eljárás indult ellene

Az illetékesek szerint nem kérdés, hogy aránytalan és kirívóan agresszív akció volt

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.