szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan lehet jelentkezni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba? Milyen szabályokat kell betartani a jelentkezés során? Itt vannak a legfontosabb infók.

A középiskolai felvételi nem csak a nyolcadikas diákok számára felvételi: a negyedikes, hatodikas diákok is felvételizhetnek hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba. Ezekbe az intézményekbe kötelező a központi felvételi vizsga teljesítése - amelynek határideje már decemberben lejárt -, az iskolákba való jelentkezés azonban még hátravan.

Mivel a hat- és nyolcosztályos iskolák felvételijéről van szó, ezekbe az intézményekbe egyénileg is lehet jelentkezni. Sőt, a felvételi lapok postára adása kifejezetten a szülők feladata. Ennek határideje csakúgy, mint a többi iskola esetén 2020. február 19.

Ezt megelőzően a korábban többször említett KIFIR rendszeréből kell letölteni a tanulói jelentkezési lapokat: ez pontosan egy tanulói adatlap (mely többek között a megjelölt intézményeket is tartalmazza), valamint maga a jelentkezési lap (amelyen már az általános iskolai eredmények is szerepelnek).

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok csak az elit számára elérhetőek?

Az iskolai szegregáció már az általános iskolában megjelenik, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba döntően csak a jobb helyzetű családok gyerekei kerülnek be - derül ki egy friss kutatásból. Egyes iskolákban az osztálylétszám 20-30 százalékkal lecsökken hetedikre, olyan sokan mennek el gimnáziumba, hátrahagyva azokat a diákokat, akik jellemzően mégcsak meg sem próbálják a felvételit.

A most szombaton zajló központi vizsgán kívül a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok a felvétel feltételeként előírhatja a szóbeli vizsgát is. Erre a 2020. február 24. és március 13. közötti időszakban kerülhet sor. Ezt követően - a módosítási lehetőségen kívül - a hivatalos végeredményre kell már csak várniuk a jelentkezőknek. 2020. április 23-ig a középiskolák megkapják az eredményeket. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba való jelentkezés szabályairól bővebben itt olvashattok.

Középiskolai felvételi: ilyen lesz a szombati írásbeli vizsga

Ezen a héten tartják a középiskolába jelentkezők központi írásbeli felvételi vizsgáját. Milyen feladatlapokat kell megoldaniuk és mire számíthatnak a felvételizők? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!