szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

December 6-ig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgákra a negyedik, hatodik és nyolcadik évfolyamos általános iskolások. Hogyan kell jelentkezni a vizsgákra és milyen feladatok várnak a felvételizőkre? Most minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Meddig és hogyan kell jelentkezni az írásbeli vizsgára?

A középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgájára abban az iskolában kell jelentkezni, ahol a diák meg szeretné írni a tesztet. Ennek a kereső programnak a segítségével a leendő középiskolások és szüleik kereshetnek a központi írásbeli vizsgát szervező intézmények között.

Az írásbelire való jelentkezéshez az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható tanulói jelentkezési lapot kell kitölteni. A jelentkezési határidő december 6. Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott középfokú iskolákba való jelentkezéssel – ennek a határideje február 19.

Mikor lesz az írásbeli vizsga?

A központi írásbeli vizsgát január 18-án írják a diákok.

Milyen feladatokra kell számítaniuk a felvételizőknek?

A középiskolai felvételi írásbeli vizsgáján a diákoknak egy magyar nyelvi, illetve egy matematika feladatlapot kell megoldaniuk. Mindkettő 10-10 kérdést tartalmaz, és 45 percet kapnak rá a felvételizők. Tárgyanként 50 pontot lehet szerezni.

Hogyan pontozzák a feladatokat?

A magyar nyelvi feladatlapban tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez - nyelvi, kommunikációs, helyesírási ismeretek, szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességek, íráskészség - kapcsolódik. Általában több kérdésre kell válaszolni az egyes feladatokban, és helyes válaszonként egy pont jár. A vizsgának erre a részére összesen 40 pontot lehet kapni.

A tizedik feladatban egy szöveget kell írniuk a diákoknak megadott témában és műfajban. 3-3 pont jár a tartalomért és a szöveg szerkezetéért, összesen 1 pont a stílusért, szóhasználatért, nyelvhelyességért, terjedelem betartásáért, 2 pont a helyesírásért és 1 pont a külalakért, írásképért.

A matematika feladatlap is tíz kérdésből áll. Egy-egy pont a részkérdésekre adott helyes válaszokért, illetve - a bonyolultabb feladatoknál - a részeredményekért.

Milyen segédeszközöket lehet használni?

A matematika feladatlap megoldásához vonalzó, körző és szögmérő használható, más segédeszköz (pl. számológép) nem.

Hogyan lehet készülni az írásbelire?

A felkészülés legjobb módja a korábbi évek feladatlapjainak megoldása. Ezeket – a megoldókulcsokkal együtt – itt, az Oktatási Hivatal honlapján találjátok.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Középiskolai felvételi: mi az a tanulmányi terület és miért fontos?

Mi az a tanulmányi terület, miért fontos és hol találhatják meg a jelentkezők a meghirdetett területeket? Itt a válasz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.