szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár a keresztféléves felvételiben, akár jövőre jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, akkor ezeket a jelöléseket, érdemes már most ismernetek. Összegyűjtöttük a legfontosabb jeleket és rövidítéseket. Íme egy magyar-magyar szótár a felvételizőknek.

Nem mindegy, hogy az M, az A, a K vagy az N, esetleg az L jelű képzést választjátok ki az e-felvételi felületén. Nézzük, mit jelentenek ezek a betűk.

A, O, F, M a képzési szintek

A: ha a "képzési szint" nevű oszlopban látjátok, akkor azt jelenti, hogy alapszakról, vagyis BA- vagy BSc-képzésről van szó.

O: osztatlan képzés. Ezek olyan szakok, amelyeket a bolognai rendszer bevezetésekor nem választottak ketté alap- és mesterképzésre, hanem maradtak öt-hat évesek. Ilyen például az általános orvosi, a fogorvosi, a jogász-, a gyógyszerész-, az állatorvosi képzés.

M: mesterszak, vagyis MA- vagy MSc-képzés.

N: nappali munkarend, hagyományos nevén nappali tagozat. A hagyományos órabeosztás, hétfőtől péntekig, napközben tartják az előadásokat és a szemináriumokat.

Munkarendet is választani kell

Habár a keresztféléves felvételiben nem minden képzést hirdetnek meg, vannak olyan szakok, ahol nem csak egy féle munkarendben tanulhattok.

L: levelező munkarend. Részidős képzés. Az előadásokat és a szemináriumokat tömbösítve, hétvégéken vagy legfeljebb kéthetenként munkanapokon tartják. Ha munka mellett szeretnétek tanulni, jelentkezés előtt mindenképpen kérjetek információt a kiválasztott felsőoktatási intézménytől arról, pontosan mikor tartják az órákat.

E: esti munkarend. Részidős képzés. Az előadásokat és a szemináriumokat az esti órákban vagy hétvégénkén tartják - itt is érvényes, hogy ha munka mellett tanulnátok, a jelentkezés előtt tudjátok meg, az adott felsőoktatási intézmény pontosan mikor tartja az órákat.

T: távoktatás. Viszonylag kevés ilyen képzés van, még mindig nem túl népszerű képzési forma itthon. A konzultációkat általában havonta tartják, vagyis jóval kevesebb órán kell részt venni, mint a nappali, az esti vagy a levelező tagozaton.

Végül a finanszírozási formák

A: ha a "finanszírozási forma" oszlopban találjátok az A betűt, akkor az azt jelenti, hogy állami ösztöndíjas képzésről van szó, vagyis nincs tandíj. Viszont alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot, amellyel vállaljátok, hogy a meghatározott időn belül megszerzitek a diplomát, a diplomaszerzés után pedig meghatározott ideig magyarországi munkahelyen dolgoztok.

K: önköltséges képzés. Vagyis félévente fizetni kell a tanulásért, a képzéseknél megnézhetitek azt is, pontosan mennyi a féléves önköltség.

Keresztféléves felvételi dátumok: meddig lehet hitelesíteni a jelentkezést?

Az egyetemi szakok megjelölése csak az első része a felvételi jelentkezésnek. A következő teendő a jelentkezés hitelesítése, amely nélkül a jelentkezés érvénytelen. Itt vannak a szabályok és a határidő.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.