szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyógypedagógus hallgatók után az alsós tanítónak készülő fiatalokra is kiterjesztik jövőre a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

A cikk szerint megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely kiterjeszti a pedagógus hallgatók speciális ösztöndíját. Eszerint a 2020/21-es tanévtől az egyetemek és főiskolák tanítói alapszakára járó hallgatók is részesülhetnek az anyagi támogatásban, amelynek összege a tanulmányi eredmények és a választott szakterületek függvényében félévenként 125 és 375 ezer forint között mozog. 

Újdonság lesz továbbá, hogy a hallgatóknak a szerződés aláírásakor vállalniuk kell: a záróvizsga teljesítését követő hat hónapon belül megszerzik oklevelüket, majd az ezt követő hatodik hónap végéig munkába állnak - olvasható a Magyar Nemzetben. 

Iskolaérettségi döntések: az Oktatási Hivatal intézi majd az ügyeket

„A szakmailag indokolhatónál kevesebb gyermek kerül be hatévesen az iskolába, ami önmagában nem biztos, hogy baj, de ahány óvoda, annyiféle gyakorlat létezik, és túl sokan vannak olyanok is, akik két évvel később, tehát nyolcévesen kerülnek be az első osztályba, ami már nem feltétlenül ideális.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat az osztatlan tanárképzésben tanulók, 2017-től pedig a gyógypedagógus hallgatók is megkaphatják.

2020-ban 108 millió forintot irányoznak elő erre a célra, 2021-ben az összeg már 270 millióra emelkedik, 2022-ben már félmilliárdnál is több, 540 millió forintos költséggel számolnak, a 2023. évtől pedig beépülő jelleggel 702 millió forintot különítenének el a költségvetésből az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fenti célra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.