szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két évvel ezelőtt tizenötre emelték a szülők által igazolható napok számát a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskolában, Gimnáziumban és Rendészeti Szakközépiskolában. A tapasztalatok jók: nem lett több a hiányzás, az igazolatlan mulasztások száma pedig csökkent.

Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy az iskolákban tanévenként három nap távollétet igazolhatnak a szülők, az intézmények döntő többségében szokásjog alapján mégis a mai napig ragaszkodnak ehhez a számhoz – írja a Magyar Nemzet. Sokszor a családok az egyébként orvosi ellátást nem igénylő enyhe betegségek miatt is kénytelenek elmenni a gyerekorvoshoz, de a családi kirándulások igazolása miatt is orvosi igazolásokat szereznek, ha az évi három nap már „elfogyott”.

A lapnak Nagy Koppányné Farkas Annamária, a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola intézményvezetője azt mondta, Pomázon a helyi gyermekorvos vetette fel először a problémát, az igazolások gyártása ugyanis olyan adminisztrációs terhelést okoz, hogy az utóbbi években munkája nagyobb részét az igazolások megírása tette ki, kevesebb idő maradt a tényleges gyógyításra.

Az iskolában két évvel ezelőtt háromról tanévenként tizenötre emelték a szülők által igazolható napok számát. A hiányzások és indokolatlan távollétek száma nem emelkedett meg, a többség ugyanúgy 3-4 napot használ ki, sőt kifejezetten kevesebb lett az igazolatlan mulasztás – magyarázta az intézményvezető, hozzátéve: fontos, hogy nyissanak a szülők felé, partnerként tudjanak együttműködni velük.

Három helyett tíz-tizenöt napot igazolhatnak a szülők ebben a két iskolában: nem lett több a hiányzás

Jól működik az új rendszer azokban az iskolákban, ahol a korábbi három nap helyett tíz vagy tizenöt napot igazolhatnak a szülők. Nem lett több a hiányzás.