szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több száz óvónő hiányzik, a kerületek pluszpénzt adnak, az óvodapedagógusok pedig túlórával tartják életben a rendszert - írja a Népszava.

Korábban csak a kistelepülések nem találtak szakképzett óvodapedagógust, az utóbbi időben azonban már Budapesten és az agglomerációban is egyre nagyobb a baj – írja a Népszava.

A közigazgatási álláskereső portál adatai szerint jelenleg 89 szakembert keresnek a kerületek, Pest megyében 133 óvónő hiányzik, országosan pedig 728 betöltetlen álláshely van az óvodákban.

Ma majdnem minden óvoda törvénytelenségek árán működik, kihasználják az ott dolgozók elhivatottságát – írja az oldal. A megkérdezett  óvónők szerint általános elvárás, hogy a hiányzó kollégák helyett dolgozzanak, a jelenléti ívekre pedig nem írhatják be a ténylegesen ledolgozott munkaidőt.

"Súlyos minőségromlás lenne a középfokú óvodapedagógiai képzés visszaállítása"

„Nem lenne jó megoldás így rövidíteni a képzési időt, és ezzel csökkenteni az óvadapedagógus-hiányt" - mondta az Eduline-nak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának vezetője. Szakmai szervezetekhez az elmúlt hetekben olyan információk jutottak el, amelyek szerint kormányzati oldalán felmerült a középfokú óvodapedagógiai képzés visszaállítása.

Az állam helyett az önkormányzatok keresik a megoldást az óvónők megtartására, ahol tudnak, ott próbálnak fizetésemelést adni, de van, ahol albérletet biztosítanak, máshol gyakornoki pótlékot kínálnak a kezdőknek - írják.

A szakma attól fél, hogy a kormány úgy próbálná meg rendezni a szakemberhiányt, hogy hosszú évek után ismét megengedné középfokú végzettségűek alkalmazását óvodapedagógusi munkakörben. Az Emmi nem reagált a kérdésre, hogy igaz-e ez a híresztelés.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.