szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyerekekkel bánni nem egyszerű feladat, ezért most összegyűjtöttünk nektek öt könyvet a HVG Könyvek kínálatából, amelyekben hasznos tippeket olvashattok a gyermeknevelésről.

Erica Reischer: 75 stratégia boldog és sikeres gyerekek neveléshez

Mindenki szeretne jó szülő lenni, de hogyan érdemes belevágni? Ebben a könyvben konkrét ötleteket és praktikus módszereket találtok, amelyek segítenek a gyereknevelés mindennapi kihívásainak leküzdésében. Ez a 75 stratégia nemcsak szülőknek, hanem tanároknak és gyermekgondozóknak is támogatást nyújthat.

Iben Dissing Sandahl: Játék dán módra

A Gyereknevelés dán módra társszerzője ebben a könyvében saját szülői és gyermekpszichológusi tapasztalatait veszi alapul, és ezek segítségével gyakorlati tanácsokat ad szülőknek és pedagógusoknak, hogy miképpen építhetik be a játékot a mindennapokba. Mostanában ugyanis túl nagy hangsúlyt kap a gyerekek oktatása és fejlesztése ahelyett, hogy irányítás nélkül felfedezhetnék az őket körülvevő világot. A játék azonban elengedhetetlen a készségek fejlesztéséhez. A szabad játék többek között erősíti a problémamegoldó képességet, növeli az érzelmi rugalmasságot, az önbizalmat, illetve segít feldolgozni a konfliktusokat, félelmeket és csökkenti a stresszt.

Tömegek olvassák ezt az öt könyvet: ezek a művek állnak a sikerlisták élén

Úgy látszik, a magyar olvasók is szeretik az önéletrajzokat - a Libri friss sikerlistájáról válogattunk olyan könyveket, amelyeket érdemes fellapozni a vizsgák után.

Paul Tough: Adjunk esélyt a gyerekeknek!

Ebben a könyvben olyan család- és gyermeksegítő módszerek, valamint oktatási, támogatási formákról olvashattok, amelyek a nehéz körülmények között felnövő gyerekek hátrányát segítenek leküzdeni – csecsemőkortól egészen az egyetemig. A legújabb kutatások szerint ugyanis az állandó otthoni stressz, a gyermekkori traumák és a zűrös vagy elhanyagoló családi háttér befolyásolják a gyerekek kognitív fejlődését. Emiatt a nehéz körülmények között felnövő gyerekek sokszor hátrányból indulnak, és megfelelő segítség nélkül sok esetben nem képesek megállni a helyüket az iskolában.

Mocsonoky Anna: Autista a gyermekem

Ebben az interjúkötetben 13 személyes élettörténet olvasható autista gyermeket nevelő szülőktől. A szülők elmesélik, miként változtatta meg eredeti terveiket, szerepeiket, valamint az önmagukról kialakított képet, amikor azzal szembesültek, hogy gyermekük nem úgy fejlődik, ahogy a többi gyerek. A könyvben rengeteg szó esik a küzdelemről, elfogadásról, mélypontokról, tehetetlenségről, de a szülők mesélnek lelki erőről, támogató kapcsolatokról és arról is, hogyan lehet továbblépni a nehéz élethelyzetekből. Az interjúk olvasása az érintett szülők számára kapaszkodót nyújthatnak, a szakemberek pedig az együttműködés segítéséhez kapnak ötleteket.

Robert Winston: Segíts a gyerekednek! Felnőtté válás lépésről lépésre

A kamaszkor nem csak a fiatalokat, de a közvetlen környezetüket is változások és megpróbáltatások elé állítja. Ez a könyv elmagyarázza, hogy ebben a korban mi megy végbe a kamaszok testében és agyában, így könnyebb megérteni a viselkedésüket. A könyv gyakorlati tanácsokat is ad a kényes témák – például internetes zaklatás, pornográfia – átbeszéléséhez.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.