szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ötéves technikusi képzésre járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra – írja az Index a birtokába került kormányzati előterjesztés alapján.

A technikus végzettség vonzereje lehet, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban – idézi a dokumentumot az Index.

Az ötéves, érettségit is adó technikusi képzés második felében az elképzelések szerint a diákok már vállalatoknál szereznének gyakorlatot, és jövedelemhez is jutnának munkaszerződéssel.

A negyedik év végén négy tárgyból érettségiznének, az ötödik év végén pedig szakmai vizsgát kellene tenni, ez lenne az ötödik érettségi tárgyuk.

Itt az újabb terv: "műhelyiskolákat" hoznának létre az általános iskolából lemorzsolódó diákoknak

Műhelyiskolákat nyitnának azok számára, akik nem fejezték be az általános iskolát, ők részszakképesítést szerezhetnének így - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.