szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendelési adatok tételesen cáfolják, hogy a tanítók-tanárok körében egyre népszerűbbekké váltak volna az állami tankönyvek – így reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Rétvári Bence nyilatkozatára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az RTL híradójának úgy nyilatkozott, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami tankönyveket, amelyek egyre népszerűbbek, az új, modernebb tankönyvek pedig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint ezzel szemben az állami kiadású tankönyvek rendelési aránya a 2015-ös 74,4%-ról 2018-ra 68%-ra csökkent. „A még magánkiadóként kifejlesztett egykori „apáczais” és „nemzetis” tankönyvek rendelési aránya ugyanaz maradt, de az új (valóban állami fejlesztésű) ún. OFI-s tankönyvek megrendelése 2017-2018-ra drámaian visszaesett” – írják.

„Az újgenerációs könyvek átlagos megrendelési példányszáma: 2015 = 20.111 darab (100%) 2018 = 12.632 darab (62,8%) Ezek – az államtól származó – adatok tételesen cáfolják, hogy a tanítók-tanárok körében egyre népszerűbbekké váltak volna az állítólag modernebb fejlesztésű kísérleti/újgenerációs tankönyvek” – emelik ki.

„Ha az oktatási kormányzat a megismert tankönyves tényekből pedagógiailag előre mutató következtetést vonna le, akkor felülbírálná eddigi intézkedési gyakorlatát, és lehetővé tenné magánkiadók értékes tankönyveinek további használatát. Biztosan állíthatjuk: ez szolgálná legjobban a gyerekek érdekeit, és találkozna a pedagógusok és a szülők túlnyomó többségének egyetértésével” – zárul a közleményük.

Így cseleznék ki az állami szigort a szülők: ha összefognak, a magánkiadók könyveiből is válogathatnak

„Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk" - erre biztatja a szülőket a Szülői Hang Közösség.