szerző:
Eduline

Négy helyett öt évig kell felső tagozatba járniuk a romániai diákoknak a 2010 végén elfogadott új oktatási törvény alapján – a változtatás először a szeptemberben az ötödik osztályt elkezdő tanulókat érinti majd.

A diákoknak a kilencedik évben egy országos felmérésben is részt kell venniük, a magyar anyanyelvű tanulóknak hat tárgyból – román és magyar nyelvből, matematikából, egy idegen nyelvből, társadalom- és természettudományból, valamint számítástechnikából – kell vizsgázniuk, írja a Transindex. A kilencosztályos általános iskola terve itthon is időről időre előkerül - legutóbb Pokorni Zoltán vetette fel. A témáról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az utolsó – kilencedik – általános iskolai év végén a diákok megkapják anyakönyvi kivonatukat és tanulmányi portfóliójukat, a középiskolába ez utóbbi alapján felvételizhetnek. Az összpontszám harminc százaléka a felvételi eredménye, hetven százaléka pedig a portfólió és az országos felmérés eredménye alapján áll össze.

A kilencéves általános iskolák működésétől az oktatás minőségének javulását várják. „Nem véletlen, hogy a legtöbb európai országban egy-két évvel hosszabb az általános alapoktatás, mint Magyarországon. Nagyon kevés helyen működik olyan iskolarendszer, ahol az iskolai kezdőszakasz és az azt követő szakasz négy-négyéves lenne, vagyis az általános alapoktatás összesen nyolc évig tartana. És az sem tipikus, hogy mindezt egy integrált intézményen belül szervezik meg, ahogy az a magyar általános iskolákban történik” – mondta az eduline-nak korábban Halász Gábor, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára a kilencéves általános iskola előnyeiről.

eduline