szerző:
Eduline

Az új tanévtől várhatóan 82 önkormányzati óvoda és iskola kerül át egyházi fenntartásba, vagyis szeptembertől mintegy 25 százalékkal növekszik az egyházi fenntartású intézmények száma - írta hétfői számában a Magyar Nemzet az oktatási államtitkárság adataira hivatkozva.

Bajba kerülhetnek a kisegyházak által fenntartott iskolák 2012-től: az új egyházi törvény több vallási közösséget nem sorol az egyházak közé, így az általuk fenntartott oktatási intézmények automatikusan nem kapják meg a kiegészítő állami támogatást. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkárságáról levélben keresték meg az iskolafenntartó egyházakat, és a válaszok alapján előzetes összesítést készítettek arról, hogy szeptembertől hány, az előző tanévben még önkormányzati fenntartásban működő óvoda és iskola kerül át egyházi fenntartásba.

Az adatok szerint a legtöbb, 53 óvodát és iskolát a katolikus egyház veszi át. A reformátusok tizenkettőt, a baptisták hatot, az evangélikusok és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ötöt-ötöt.
   
A Népszabadság a Pedagógusok Szakszervezetére hivatkozva ugyancsak hétfőn arról írt, hogy szeptembertől 88 önkormányzat mond le az iskolájáról, hogy a fenntartói jogokat egyházi kézbe adja. Az egyházi kézbe kerülő iskolákról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

MTI