szerző:
Eduline

Vasárnap lesz a pedagógusnap, az oktatási államtitkár ez alkalomból közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell. Öt közoktatási szakszervezet a minisztérium előtt demonstrál; azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól.

Hoffmann Rózsa pedagógusnapi köszöntőjében azt írta, hogy "nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket". Az oktatási államtitkár levelében felidézte, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel".

Hoffmann Rózsa szerint azóta sokat haladtak, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a sok évtizede várt pedagógus-életpályamodell, amely kiszámítható pályaívet biztosít a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak.
Hoffmann Rózsa Galló Istvánnéval, a PSZ elnökével
©

"Közös érdek, hogy a koncepcióból mielőbb jogszabály legyen" - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az elmúlt hónapokban sok ezer oldalnyi véleményt olvastak el, ezek nagy részét beépítették a koncepcióba, és megannyi szakmai, érdekvédelmi szervezettel egyeztettek. Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: "karnyújtásnyira vagyunk attól", hogy szándékainkat törvény rögzítse, és a pedagógusokat méltó anyagi és erkölcsi megbecsülés övezze.

A közoktatási szakszervezetek vasárnapra tüntetést szerveznek a szaktárca épülete elé, azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban azt közölte: a demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a döntéseket az érdekvédelmi szervezetek véleményének kikérésével hozzák meg, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium eddig érdemi tárgyalásokat nem folytatott velük. Mint mondta, arról kívánnak tárgyalni, hogy ki lesz az intézményfenntartó, mi lesz a pedagógusok jogállása, ki lesz a munkáltatójuk, miként alakítják át a szakképzést, amelyről úgy tűnik, hogy a kamarák veszik át, noha "az a közoktatás szerves része".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, ha a vasárnapi demonstrációnak nem lesz eredménye, lehet, hogy szeptemberben többnapos sztrájkot is tartanak. Bejelentésük után az oktatási államtitkár és a közoktatási helyettes államtitkár tárgyalásokat folytatott az érdekvédőkkel, de a tömörülések nem álltak el a vasárnapi demonstrációtót.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete elé szervezett megmozduláson a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett várhatóan a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagjai vesznek részt. A demonstrálók a kormánynak címzett petíciót adnak át az oktatási államtitkárság képviselőjének.

Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a közoktatásban 176.489 pedagógus, a felsőoktatásban 24.934 oktató dolgozik.

MTI