szerző:
Eduline

Speciális iskolát hoznak létre tizenéves anyáknak New Yorkban: a csecsemőkre gondozónők vigyáznak majd, amíg a középiskolás anyák a tanórákon vesznek részt.

Iskola várandós diákoknak: vitát okozott
Az új iskola – amelyet New Direction High Schoolnak neveztek el – Brooklynban működik majd, New York-i viszonylatban ugyanis ott a legmagasabb a várandós és a kisgyermekes tinédzserek aránya. Az ingyenes óvodai és bölcsődei szolgáltatást nyújtó intézményben várhatóan 2012-ben kezdődik meg a tanítás.

A fiatal szülőket úgy akarják segíteni középiskolai tanulmányaik befejezésében, hogy külön oktatják őket gyermektelen társaiktól.„Sokszor megbélyegzik őket, amikor visszamennek a hagyományos iskolába” – mondja az intézmény regisztrációját kérvényező Jacquelin Wideman a New York Postnak. Szerinte a stigmatizációval és a negatív ítéletekkel magyarázható a fiatal szülők gyenge tanulmányi eredménye.

A tervvel azonban nem mindenki ért egyet. „New York város szabályai kimondják, hogy a terhes és kisgyermekes diákok is járhatnak iskolába, ezért úgy gondoljuk, hogy a már létező közoktatási rendszer jobban szolgálja az érdekeiket” – érvel Aisha Dominique, a brooklyni fiatal anyákat tömörítő szervezet koordinátora a Daily Telegraphnak. „Nem az a cél, hogy jó anyaként érettségizzenek, hanem hogy olyan tanult fiatal nőkként kerüljenek ki az iskolából, akik készek arra, hogy tanulmányaikat a felsőoktatásban folytassák” – mondja Benita Miller, az egyesület másik tagja.  

Az ötlet egyébként nem új, 2007-ben négy hasonló intézményt zártak be a rengeteg hiányzás és a gyenge tanulmányi eredmények miatt New Yorkban, ahol az országos hét százalékkal szemben 7,7 százalék a tinédzser kismamák aránya. Azóta a középiskolák közelében működő szociális központok gondoskodnak a gyerekekről, amíg a szüleik órán vannak.

eduline