szerző:
Eduline

Nem érti a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a kormányzat „miért tartotta szükségesnek egy új közoktatási törvény megalkotását”, az oktatási államtitkárság ugyanis szakmai anyagokban sem tette közzé, hogy mit tart elhibázottnak a jelenlegi közoktatási rendszerben, illetve az azt szabályozó törvényben.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke
Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint most már nem tudja titkolni a Fidesz és a KDNP "a közoktatással kapcsolatos komoly nézetkülönbségét". Mint mondta, "minket ez meg ment egyelőre attól", hogy a koncepción alapuló új közoktatási törvényt bevezessék. Az új közoktatási törvény tervezetének legfontosabb pontjairól szóló összefoglalónkat itt találod, a pedagóguséletpálya-modellről szóló cikkünket pedig itt olvashatod el. 
   
A PSZ elnöke nem lát arra esélyt, hogy a közoktatási törvény koncepciójának javaslatok alapján átdolgozott változatát mihamarabb megkaphassák, holott ezt kérték a kormányzattól, ahogy a Közoktatás-politikai Tanács is ugyanezt tette Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez írt levelében. A szakszervezet egyúttal sürgeti a Közoktatás-politikai Tanács mielőbbi összehívását, valamint az egyeztetési és véleményezési határidő meghosszabbítását.
       
Galló Istvánné felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaszi kormányülések egyikére sincs kitűzve napirendi pontként az új közoktatási törvény koncepciójának vitája. Ezzel szembeállította Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közlését, miszerint még a nyáron szavaz a parlament a törvényről, és annak egyes elemeit már idén szeptember 1-jével bevezetik.
       
A pedagóguséletpálya-modell tervezetét nagy csalódásnak nevezte, amit "az idei béremelés helyett kaptak". Felhívta a figyelmet arra is, hogy "Magyarországon nincs egyetlen olyan foglalkoztatási csoport sem, amelyet élete folyamán ennyiszer állítanának megfelelési követelmények elé" azzal, hogy bizonyos időközönként ellenőriznék a koncepció szerint a munkájukat.
   
Galló Istvánné hangsúlyozta: az életpályamodell bevezetésével egy kezdő pedagógus mindössze bruttó 2700 forinttal kapna többet a jelenlegi összegnél. Meglátása szerint ez elfogadhatatlan, mint ahogy az is, hogy az óvodapedagógusok és tanítók, illetve a tanárok között 33 ezer forint lenne a fizetéskülönbség.

MTI