szerző:
Eduline

Akár ötéves korban el lehetne kezdeni a latin nyelv tanulását – legalábbis a brit oktatási miniszter szerint.

Újra bevezetné a latin és az ógörög nyelvet az általános- és középiskolai oktatásba Nick Gibb, aki nagyobb szabadságot adna az oktatási intézményeknek bizonyos kérdésekben – így például a tantestület dönthetné el, hogy milyen idegen nyelvet tanítanak a diákoknak. Az oktatási miniszter szerint ezzel a lépéssel az állami iskolákban ismét népszerűvé lehetne tenni a klasszikus nyelveket, írja a Daily Mail.
A latin rendszerint kimarad az iskolai "választékból"
A tárcavezető egy közoktatási konferencián fejtette ki véleményét a nyelvtanításról: szerinte a latin a többi nyelvnél jobban fejleszti a gyerekek alapvető verbális készségeit. Ehhez azonban újfajta módszereket kell meghonosítani, a korábbi évtizedek latintanítása ugyanis abból állt, hogy a pedagógusok lediktálták a bemagolandó klasszikus szövegeket.

„A latin nemcsak a tanulási képességeket fejleszti, hanem az olasz, a portugál, a spanyol vagy a francia nyelv elsajátításában is segíti a gyerekeket. Vagyis nincs azoknak igaza, akik szerint kizárólag modern, mai nyelveket kellene oktatni az iskolákban” – tette hozzá Gibb. A miniszter szerint ma a legtöbb állami fenntartású iskola német-, francia- és spanyoltanárokat alkalmaz, ez a helyzet azonban néhány éven belül megváltozhat, igaz, az intézményeknek nem teszik majd kötelezővé a latin nyelv oktatását.


eduline