szerző:
Eduline

Iránban többéves börtönbüntetésre ítéltek egy ismert diákvezetőt - jelentette szerdán a Farsz iráni hírügynökség az elítélt ügyvédjére hivatkozva.

Madzsid Tavakolinak nyolc és fél évre börtönbe kell vonulnia "a nemzetbiztonság veszélyeztetése" és az iszlám köztársaság magas rangú képviselőinek "megsértése" miatt. Egy ellenzéki internetes diákoldal szerint Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjéről, Ali Hamenei ajatollahról és Mahmúd Ahmadinezsád elnökről van szó.

A diákvezetőt december 7-én, az egyetemisták napján vették őrizetbe a hatóságok egy tüntetésen, melynek részvevői Ahmadinezsád vitatott újraválasztása ellen tiltakoztak. Ezen a napon arra a három diákra emlékeznek, akiket az 1953-as Amerika-ellenes tüntetéseken az 1979-ben megdöntött sah rendőrsége ölt meg. A jelenlegi iráni rendszer több ezer bírálója az emléknapot kormányellenes tüntetésekre használta fel.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint Tavakoli muzulmán nőnek öltözve, csadorban próbált elmenekülni az egyetemi negyedből. Több neves ellenzéki vezető és iráni férfiak százai, szolidaritást vállalva vele, válaszul saját fejkendős fotójukat helyezték el az interneten. Tavakolit 2007-ben már letartóztatták és 15 hónapi szabadságvesztésre ítélték a vallás és az ország vezetőinek megsértése miatt.

 
mti