szerző:
Eduline

A mobilozás és videojáték korántsem annyira káros a gyerekek tanulmányi eredményeire, mint ahogyan azt eddig hitték a szakemberek – állítják a Michigan Egyetem kutatói.

A legfrissebb tények szerint a mobiltelefon használata nincs különösebb hatással a teljesítményre a tinédzserek esetében – legalábbis erre az eredményre jutottak egy hároméves kutatás során, melyet a Barcelonában tartott IADIS (International Association for Development of the Information Society) konferencián mutattak be maguk a tanulmány készítői.

 

Emellett az is kiderült, hogy noha a Michigan Egyetem (MSU) kutatói szerint kapcsolat van a videojátékok és az alacsony tanulmányi átlag között, a játszadozás nem befolyásolja a matematikai képességeket, viszont jó hatással van a téri vizualizációra. Ezek a képességek – mellyel a gyerek képekben és ábrákban gondolkodva, vizuálisan tanul – pedig a tudományok, a technológia, a mérnöki és matematikai teljesítmény „pótkerekei”.

 

„És ezek azok a területek, ahol javulást szeretnénk látni a diákjainknál” – mondta Linda Jackson, az MSU pszichológiai professzora, a kutatás fő vezetője.

 

A tanulmány egy nagyszabású MSU projekt része, melyet az amerikai kutatási és technológiai hivatal, a National Science Foundation finanszíroz. Ennek keretében vizsgálja Jackson kollégáival a technológiák hatását a gyerekek tanulmányi eredményeire, társadalmi életére, mentális egészségére és erkölcsi értékítéletére vonatkozóan.

 

A kutatás során a szakemberek húsz középiskola és egy fiatalokat támogató központ diákjait vizsgálta Michigan államban. Felmérték, hogy a gyerekek milyen gyakran használnak mobiltelefont, vagy játszanak videojátékkal, online és offline változatban egyaránt, majd ennek tükrében megnézték a tanulmányi átlagaikat, téri vizualizációs fejlettségüket és teljesítményüket egy szabványosított matematikai-olvasási teszten.

 

Ahogy azt várták is, a lányok gyakrabban mobiloznak, mint a fiúk, viszont kevesebbet játszanak. A serdülők mintegy 81 százaléka pedig ha teheti, online videojátékokkal játszik.

 

Jackson szerint teljesen irreális elvárás a gyerekektől, hogy hagyjanak fel a videojátékokkal, ugyanis nem fognak - ezért a fejlesztőknek kell lépniük: az erőszakos jelenetek helyett inkább a téri vizualizációs gyakorlatokat javító elemeket kellene beépíteniük a játékokba. Emellett több játékot kéne a lányoknak fejleszteni, hogy az ő esetükben is legyen mód az ilyen jellegű képességek javítására, hiszen ez számukra is nélkülözhetetlen, például a sebészetben – szögezte le a szakember.

 

„A lányok számára hátrány jelent, hogy nem megfelelő a háromdimenziós észlelésük” – mondta Jackson. „Ha netán orvosi egyetemre mennek, ahol valódi sebészeti beavatkozást kell végezniük, erre szükségük lesz.”

 

A mobiltelefonokkal kapcsolatban Jackson elmondta, hogy nem lát káros hatást a gyerekek tanulmányi átlagára vonatkozóan – de úgy véli, további tanulmányok szükségesek nagyobb diákokon, akik alkalmasabbak az összetett elemzésekre.

 

A globális mobiltelefon piac 2007-ben 1,8 milliárd előfizetőt foglalt magában, a várakozások szerint ez a szám 2010-re eléri a három milliárdot – véli a londoni Baskerville Communications.