szerző:
Eduline

Ádáz verseny a tanulókért: az egyik legragosabb brit fiúiskola fél évezred után megnyitotta kapuit a lányok előtt.

A gazdasági válság képes ötszáz éves hagyományokat is felrúgni a tanulókért folytatott versenyben. Az Oxford-i magániskola, a Magdalen College School hosszú időkre visszanyúló történelmében először lányokat is fogad – jelentették be hivatalosan. A jelentkezők a „sixth form” osztályokban tanulhatnak, a Telegraph cikke szerint a szigetországban ez az iskola produkálta tavaly a legjobb A-szintű eredményeket. Mint ismeretes, a brit oktatási rendszerben a tankötelezettség 5 éves kortól kezdődik, és 16 éves korig tart, a nem hivatalosan Key Stage 5-nak is nevezett plusz két év nem más, mint a 12. és 13. évfolyammal kibővített felső tagozat, mivel a felsőoktatásba csak 18 éves kortól lehet bekerülni.
 
Ám nem csak a Magdalen úttörő, az elmúlt egy évben a fiúiskolák sora – közöttük a Wellington és a Stowe – tett hasonló lépéseket. Az iskolaigazgató, Dr. Tim Hands tisztában van azzal, hogy a fiúk és a lányok másként látnak dolgokat, de úgy véli, hogy az eltérő szemszögek által legalább nagyobb változatosságot tudnak becsempészni az osztálytermekbe. „Tanulmányi, tanterven kívüli, szociális és fejlődésbeli előnyöket látunk magunk előtt.”
 
Az iskola mindig is dolgozott azon, hogy több fiútanulót vonzzon a hatosztályosok közé, ám sok diák a lányok hiánya miatt választott más oktatási intézményt. A Magdalen College éves tandíja nappalin 12 ezer font, több száz tanulójával rendre a GCSE és az A-szint legjobb eredményeit produkálja.
 
A szülők érzései vegyesek a koedukált oktatás miatt, sokan jó ötletnek tartják, ám vannak, akik szerint a kimagasló átlag magáért beszél, minek azt lerontani?