szerző:
Eduline

Uri Geller utódja, a „Kiválasztott”, aki nem más, mint Danny Blue 36 ezer diákot látogat meg az év első negyedében. Előadásában többek között azt is megmutatja a tanulóknak, hogy koncentrációval és memóriával mennyire tudják javítani a képességeiket. Interjúnkból kiderül, hogy miért teszi mindezt a mentalista.

Országos turnéra indultál most januárban, amely során általános és középiskolákba látogatsz el, miért?

Uri Geller utódjaként feladatomnak tekintem azt is, hogy a pozitív gondolkodás példája legyek, és azt hiszem, erre mindenkinek szüksége lehet. A fiataloknak pedig szerintem kifejezetten szükségük van az ilyen irányú gondolkodásmód megízlelésére.

Hogyan jött az ötlet erre?

Sok megkeresést kaptam tavaly is, osztályfőnöki órára hívtak, iskolai napokra, érdeklődtek a szakmám iránt a fiatalok, éppen ezért gondoltam eleget teszek az érdeklődésnek.

Mennyire nyitottak az iskolák a vállalkozásodra?

Nagyon sok igazgató lelkesedéssel fogad minket, és jómaguk is kíváncsiak a műsoromra, amit a gyerekeknek tartok.

Mit szeretnél megmutatni a gyerekeknek?

A saját példámat: azt, hogy kitűzök magam elé célokat és azokat utána el is tudom érni. De ha már azt megmutatom a műsorommal, hogy koncentrációval és memóriával mennyire tudjuk javítani a képességeinket, azzal is elégedett lennék.

Mit tanulhatnak tőled?

Talán azt, hogy érdemes célokat kitűzni és küzdeni értük, lehet, hogy ugyan a körülmények mást mutatnak, ennek ellenére sikerülhet olyan dolgokat véghezvinni, melyekről soha nem gondoltuk volna, hogy beteljesül.

Fontos-e ez a tanulás során?

Ezt inkább az életben fontos, de iskolában kezdődik el. A memóriáról és a megfigyelőképességről is szó lesz. Ezek olyan dolgok, melyek segítségével jómagam is könnyebben tudtam haladni az iskolában, volt mikor otthon nem volt szükségem tanulásra, mert az órán mindent megjegyeztem.

Lehet-e ezeket nem-mentalista munka során használni?

A megfigyelőképesség bármely szakmának elengedhetetlen része, egy üzleti tárgyalásnál mennyire tudjuk kiismerni partnerünket, sok múlik az életben azon, hogy mennyire tudjuk kiszámítani mások viselkedését, vagy legalább megbecsülni a megbízhatóságát.

Te használod-e a képességeidet a tanuláshoz?

Ha a szakmámon belüli fejlődésre gondolsz, akkor mindenképpen. Vannak olyan technikák, melyeket éveken keresztül kell embereken gyakorolni, mire tökéletes lesz, tehát fejlesztenem kell magamat, de ebben segítenek külföldi mentalista kollégák is.

Van-e mentalistaképző?

Nincs, szemináriumok ugyan vannak, kéziratok is szép számmal, de nekem van egy mesterem, Haim Schlesinger, aki sokat segít a fejlődésemben, ő mutatja meg az utat a még fejlettebb technikák felé. Itt most ne egy sötét szeánszot képzeljünk el egy hideg szobában, egyszerűen megmondja mit érdemes elolvasni könyvekből, utána én azt vagy követem, vagy nem.

Hogyan lehet ilyen képességet fejleszteni?

Számtalan olyan gyakorlat létezik, mellyel a memóriát lehet fejleszteni, szerintem alapvetően kevesen vannak, akik valaha gondoltak arra, hogy én most heti fél órát arra szánok, hogy fejlesszem a memóriámat. Pedig ezt meg lehet tenni egy egyszerű memóriajátékkal, de akár internetes koncentrációfejlesztő programok segítségével is. Azután, sok minden múlik még azon, hogy az ember mennyire fogékonyak a mentalista előadóművészet iránt.

Mi szerettél volna lenni gyermekkorodban?

Nem volt konkrét vágyam, azt tudom, hogy értékes dolgot szerettem volna tenni, és úgy érzem a rengeteg ember, akik jól szórakoznak és elgondolkodnak egy-egy műsoromon, azok számára értékes lettem.