szerző:
Edupress

Még három napig nyújthatnak be jelentkezést azok, akik 2009 februárjában szeretnék megkezdeni felsőoktatási tanulmányaikat. Az úgynevezett keresztféléves képzésekre való jelentkezés határideje november 15. - mivel ez munkaszüneti napra esik, ezért november 17. - éjfél. A továbbtanulni szándékozók több mint 150 szak közül választhatnak - tájékoztatta az Educatio Kht. az Edupress-t.

©
Október 15-én jelent meg a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2009. februárban induló képzések című kiadvány, amelyben csaknem 50 felsőoktatási intézmény több mint 150 szakot, összesen 394 lehetőséget hirdetett meg. A jelentkezési határidő november 15. - mivel ez a határidő munkaszüneti napra esik, ezért a következő munkanap, november 17-én éjfélig nyújtható be jelentkezés.

A felsőoktatási intézmények nappali képzésben mintegy 35, részidős képzésben pedig több mint 60 mesterképzést hirdettek meg, különböző munkarendben, illetve államilag támogatott és költségtérítéses formában. A mesterszakra jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján rangsorolják, amely során figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak. A mesterképzések mellett csaknem 30 felsőfokú szakképzésre és ugyanennyi alapképzésre is lehet jelentkezni (utóbbiakat csak költségtérítéses formában, elsősorban részidős képzésben hirdették meg az intézmények).A keresztféléves eljárásban lehetőség van az elektronikus jelentkezésre is.

A www.felvi.hu honlapon elérhető e-felvételi szolgáltatás gyors és hatékony jelentkezési lehetőséget kínál. Azoknak, akik ezt választják, a jelentkezési határidő szintén november 17-én éjfélkor jár le, addig kell véglegesíteniük a megadott adataikat és november 24-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket, amelyet az Ügyfélkapun keresztül vagy a felületről kinyomtatott hitelesítő adatlap aláírásával és visszaküldésével tehetnek meg.

Újdonság, hogy idén először a kereskedelmi forgalomban kapható Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványhoz két jelentkezési lap is tartozik, amely egyébként külön és ingyenesen is beszerezhető az Educatio Kht. ügyfélszolgálatán, illetve az Oktatási Hivatal Regionális Igazgatóságain.

A februárban induló képzésekre is korlátlan számú jelentkezést lehet rangsorolva megjelölni. A felvételi eljárási díja változatlanul kilnecezer forint, amely három jelentkezés díját foglalja magában, minden további jelentkezés kétezer forintba kerül.A ponthatárok megállapítása, a felvételi eredmények kihirdetése 2009. január 15-én lesz.December 15-től ismét lehet majd jelentkezni a felsőoktatásba. Aznap jelenik meg az intézmények által meghirdetett, 2009 szeptemberében induló szakokat tartalmazó Tájékoztató, amelynek anyaga a felvi.hu-n is olvasható lesz. A felsőoktatási felvételire való felkészülést segíti a november közepén megjelenő Felvételi tájoló című kiadvány és a HVG hetilappal közösen összeállított Diploma 2009 HVG különszám a Felvi-rangsorokkal.

(www.edupress.hu)