szerző:
Eduline

Már az őszi félévben halaszthatnak azok a hallgatók, akik az idei felvételin bekerültek egy szakra, de szeptemberben még nem szeretnék elkezdeni tanulmányaikat? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Bekerültem az egyik egyetemre, de csak önköltséges szakra, ezért azt nem kezdeném el szeptemberben - halaszthatok már most?

Minden szemeszter elején hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, bejelentkeztek-e az adott félévre vagy halasztotok. A passzív félévben nem kell tantárgyakat teljesíteni, vizsgázni, nem kaptok ösztöndíjat, ugyanakkor − ha önköltségesként tanultok − tandíjat sem kell fizetni.

A hallgatók több alkalommal szüneteltethetik a tanulmányaikat, de egyhuzamban maximum két félévig − hacsak a felsőoktatási intézmény nem dönt másképp. Az egyetemi-főiskolai tanulmányi szabályzat határozza meg azt is, engedélyezik-e az elsőéveseknek az első, vagyis az őszi félév passziváltatását.

Így kaphattok havi 10-20 ezer forintos támogatást: a legfontosabb infók a szoctámról

Kik kaphatnak szociális támogatást egyetemistaként, főiskolásként? Itt találjátok a legfontosabb infókat. Kinek jár? Az egyetemek és főiskolák minden szemeszterben szociális támogatással segítik az anyagi problémákkal küzdő hallgatókat, így például a 25 évesnél fiatalabb árva vagy félárva, fogyatékossággal vagy súlyos betegséggel élő tanulók, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, a nagycsaládosok és a családfenntartók, illetve azok, akiknek alacsony az egy főre jutó kereset.

Rossz hír a felvételizőknek: ilyen könnyű elveszíteni az állami támogatást

Elveszíthetitek-e az államilag támogatott egyetemi-főiskolai helyeteket, ha nem tanultok elég jól vagy nem szereztek elegendő kreditet? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Idén bekerültem egy egyetemre, államilag támogatott képzésre vettek fel. Ez azt jelenti, hogy biztosan nem kell tandíjat fizetnem a diploma megszerzéséig?