szerző:
Eduline

Mennyi időre szól az állami ösztöndíj? Átsorolhat-e az egyetem az állami finanszírozott képzésről önköltségesre? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az állami ösztöndíjas hely megtartásához meg kell szereznetek az "ajánlott" kreditmennyiség felét
©

A felsőoktatási tanulmányaitok elkezdése után is átkerülhettek állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzési formára - a felvételin megszerzett finanszírozott vagy fizetős hely ugyanis csak egy tanévre szól, az egyetemek és főiskolák a következő évben átsorolhatják hallgatóikat.

Állami ösztöndíjasból automatikusan önköltséges hallgatóvá váltok akkor, ha az utolsó két aktív félévetekben nem szereztétek meg a tantervben ajánlott kreditek legalább felét. Egy szemeszterben harminc, egy tanévben pedig hatvan kreditet kell összegyűjteni, tehát azt lehet átsorolni, aki egy év alatt nem szerez legalább harminc kreditet. Ha még csak egy aktív félévet töltöttetek a szakon, nem sorolhatnak át, és akkor sem, ha betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudtatok bejárni az órákra.

Az így, illetve a hallgatói jogviszony megszüntetése miatt megüresedett helyekre a legjobb eredménnyel rendelkező önköltséges hallgatók kerülnek be, szintén automatikusan. Az átsorolásról az intézmények legalább harminc nappal a következő képzési időszak kezdete előtt tájékoztatják az érintett hallgatókat. Azokon a szakokon nincsen átsorolás, amely csak önköltséges formában indul - 2013 szeptemberétől tizenhat ilyen képzés lesz, ezeknek a listáját itt találjátok.