szerző:
Eduline

Ha most kezditek az egyetemet vagy főiskolát Budapesten, szinte biztos, hogy a következő könyvtárak közül valamelyikben megfordultok majd. Pontosan mennyibe kerül az éves beiratkozás, a napijegy vagy a kölcsönzés a nagy budapesti könyvtárakban? Cikksorozatunk első részében az intézményfüggetlen könyvtárakat néztük meg.

 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

©

 A Fővárosi Szabó Ervin könyvtárról (FSZEK) biztosan mindenki hallott már, sőt az is biztos, hogy a legtöbben már jártatok is valamelyik épületében. A központi könyvtárba akkor is érdemes egyszer ellátogatni, ha nem kölcsönözni mentek. A szakdolgozat és a beadandók megírásához nem is lehetne ennél jobb helyet találni.

Ebben a könyvtárban a könyvek helyben használata ingyenes (de regisztrálni kell), a szépirodalmi műveket és szakkönyveket tartalmazó szabadpolcos rész, illetve a folyóirat-olvasó mellett van szociológiai, művészeti és irodalmi olvasóterem is.  Kikölcsönözni a szabadpolcos könyveket, illetve a raktárban lévő dokumentumokat lehet, ezekre raktári kérést kell leadnotok az olvasótermekben elhelyezett számítógépeken.

A központi könyvtárba a beiratkozás éves díja 6400 forint, fél évre 4500, három hónapra pedig 3000 forint. A tagkönyvtárakba is külön beiratkozhattok, ezek díjáról bővebben itt olvashattok.

Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) minden folyóiratot és könyvet megtaláltok, amely Magyarországon valaha megjelent. Az éves beiratkozási díj 6500 forint, diákigazolvánnyal 3500 forint (a kártya előállításának díja 500 forint, de ezt csak az első alkalommal kell kifizetni, hosszabbításkor nem). A napijegy 1200 forintba kerül. Az OSZK-ban csak helyben lehet olvasni a dokumentumokat, kölcsönözni nem lehet - kivétel ez alól a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár egy része.

Hogyan működik ez a rendszer?

Az olvasótermekben az olvasójegyet le kell adni: ezután kaptok egy helyszámot, amelyhez egy meghatározott olvasóhely tartozik, ezt a kilépésig meg kell őrizni. A szabadpolcos könyveket szabadon lehet használni, a raktárban lévő dokumentumokra egyszerre öt kérőlapot adhattok le, és maximum tíz dokumentum lehet nálatok.

Itt a feketeleves: több mint 100 ezer forinttal is számolhat egy egyetemista a havi kiadásokra

Ha ti is szeptemberben kezditek az egyetemet, akkor ezekkel a kiadásokkal mindenképpen számolnotok kell majd. De mivel is? Most összefoglaltuk őket. Lakhatás Első és legfontosabb havi kiadásotok az albérlet vagy a kollégium lesz, hiszen laknia mindenkinek kell valahol. Az albérletek Budapesten 10 százalékkal drágultak az éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak.

A Központi Statisztikai Hivatal könyvtára

KSH könyvtárában is minden, az országban megjelent könyvet megtalálhattok - az intézménynek 1897 óta van kötelespéldány-jogosultsága. A regisztrációs jegy 500 forintba kerül, ezzel a kölcsönzésen kívül minden díjmentes szolgáltatást igénybe vehettek a kiváltástól számított egy évig. Az éves diákjegy, amellyel kölcsönözni is tudtok, 1500 forint: a könyvtárak többségétől eltérően kivehetitek a lexikonokat, szótárakat, kézikönyveket is.

CEU Library

Central European University (Közép-európai Egyetem) könyvtárában olyan idegen nyelvű szakkönyveket is megtaláltok, amelyek sem a Szabó Ervinben, sem az OSZK-ban nincsenek meg. Csak az egyetem munkatársai és hallgatói kölcsönözhetnek: más egyetemek, főiskolák hallgatói tanszéki ajánlással használhatják a könyvtárat - az ajánlásnak tartalmaznia kell a kutatás célját és a könyvtár használatának várható időtartamát is. A kérvényt a könyvtár honlapján kell leadni, három napon belül bírálják el. 

Egy 40 négyzetméteres garzon havi 120 ezer forintért?

A befektetői bevásárlásoknak köszönhetően az idén csaknem 10 százalékkal több kiadó lakás közül válogathatnak az egyetemisták a felvételi ponthatárok július végi megállapítása óta, ám az árak is hasonló nagyságrendben nőttek - írja a Népszava pénteki számában. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten az átlagos bérleti díj havonta 150 ezer forint, de ez nagyban függ az alapterülettől és az elhelyezkedéstől.