szerző:
Eduline

Bíróság döntheti el, vezetheti-e a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatát Török Márk, aki már tíz éve HÖK-elnök - derül ki az Ikotity István LMP-s képviselő kérdésére adott írásbeli válaszból.

Török Márk HÖK-elnök - lassan tíz éve vezeti a szegedi hallgatói önkormányzatot
©

Az LMP-s képviselő arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, „rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?”. Ikotity Istvánnak Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt.

Írásbeli válaszában emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény 2015-ös módosításakorlátozta a HÖK-ös tisztségviselők megbízatási idejét - legfeljebb négy évig dolgozhatnak HÖK-ösként.

„A megbízott vezető esetében összeférhetetlenségi szabály is megfogalmazódik, amely szerint önkormányzati tisztségvisel ő nem lehet az, aki intézményi társaságban vezetői tisztségviselői feladatokat vagy felügyelőbizottsági tagságot vagy könyvvizsgálói feladatot lát el. Az Nftv. 116. § (10) bekezdése szerint a rendelkezést a 2015 szeptemberét követő választás, tisztségviselői megbízás tekintetében kell alkalmazni” - írja.

A válaszból az is kiderül, hogy a minisztérium megkereste a szegedi egyetemet. Az intézmény szerint Török Márk elnöki megválasztása jogszabályba ütközik, ezért a választmányi határozatot a rektor megsemmisítette. „Az EHÖK mindkét határozattal szemben jogorvoslattal élt, melynek alapján mindkét ügyben közigazgatási nemperes eljárás van folyamatban. Ennek alapján bírósági hatáskörbe tartozik annak megítélése, hogy Török Márk a jogszabályoknak megfelelően tölti be az EHÖK elnöki tisztségét vagy sem” - írja Rétvári Bence.

Nem adja a HÖK-elnökséget Török Márk, nemzetközi bíróság elé viheti az ügyet

Nem igazán hiszem el, hogy ezt az ügyet el lehet bukni - így reagált a Magyar Nemzetnek Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK-elnöke arra, hogy a Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint nem választhatták volna újra a hallgatói szervezet élére 2015-ben. Fellebbezni fog, sőt akár nemzetközi bíróság elé is vinné az ügyet.