szerző:
eduline/mti

Az Amerikai Filmakadémia a jelölést követően kivette az esélyesek közül Kis Hajni filmjét, ám a rekordszámú jelentkező miatt ez is hatalmas teljesítmény volt, nem mellesleg remek alkotás a film.

Mint korábban beszámoltunk róla, önmagában már az is kiváló teljesítmény volt, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán frissen végzett Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét is beválogatta a zsűri az úgynevezett diák Oscar mezőnyébe. A filmről az alkotó a Filmhét stábjának nyilatkozott (1:36).

A tét sem volt csekély ugyanis a 43. alkalommal kiosztott diák Oscar-díjak győzteseinek munkái mind versenybe szállhatnak az Oscar-díjért a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb animációs rövidfilm és a legjobb rövidfilm kategóriában. Nagyon komoly mezőny gyűlt össze, idén rekordot jelentő 1749 film érkezett be 286 belföldi és 95 nemzetközi főiskoláról és egyetemről.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscarra jelölte egy magyar hallgató filmjét

A diákok számára fenntartott filmes megmérettetésen indulhat Kis Hajni filmje, a Szép alak. A Diák Oscarról (Student Academy Awards) az utóbbi években keveset hallottunk, ugyanis már 22 éve nem indult magyar versenyfilm - írja az . önmagában már ezért is siker Kis Hajni filmjének jelölése az Amerikai Filmakadémia részéről.

Sajnos azonban Kis Hajni rövidfilmjét végül nem díjazta a zsűri, melynek hivatalos átadója szeptember 22-én lesz a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színházban.

Utoljára Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című 1991-es vizsgafilmjével nyerte el a legjobb külföldi film diák Oscarját.