szerző:
Eduline

A napkitörések mindennaposak, de a jövőben akár akkora erejű kitörésre is sor kerülhet, ami miatt komolyan aggódhatunk.

©
Egy évben több száz napkitörés tapasztalható, de ezek általában csak nagyon kis mértékben hatnak a földi életre. A University of Warwick egyik kutatója azonban olyan bizonyítékokat talált, amik miatt kezdhetünk aggódni a kitörések miatt.

Chloë Pugh szerzőtársaival a The Astrophysical Journal Letters folyóiratban arról ír, hogy a jövőben akár tízszer olyan erős kitörések is jöhetnek, mint amiket eddig tapasztaltunk.

A GPS és a rádióhullámok összezavarodhatnak, és súlyos áramkimaradások lehetnek – foglalta össze Pugh a lehetséges következményeket. 5 dolog, amit tuti te is rosszul tudtál

Csak összehasonlításként: egy átlagos napkitörés egy 100 millió megatonnás bomba erejével ér fel, míg a Pughék által valószínűsített szupererejű kitörés egymilliárd megatonna TNT pusztítását végezné el (Hirosimára 1945-ben 0,015 megatonnás bombát dobtak le). Először sikerült elkapni ezt a pillanatot: a NASA hihetetlen felvételt közölt

A kutatók előtt ismert néhány olyan csillag, ami képes ilyen óriási erejű kitörésre, de ezek távolabb vannak a Földtől, így hatásait közvetlenül nem érezzük. A kutatók most arra jöttek rá, hogy ezek a csillagok ebből a szempontból hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a Nap.