szerző:
Eduline

Hallgatói szerződés helyett nyilatkozatot kell aláírni, újra osztatlan lesz a tanárképzés, és lassan vége a "nyelvvizsga-amnesztiának".

©

Ilyen az új hallgatói szerződés

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak szeptembertől nem hallgatói szerződést, hanem nyilatkozatot kell aláírniuk: ebben vállalják, hogy a végzést követően itthon "dolgozzák le" a képzési idejüket, és maximum a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát. A 2013-as felvételi ponthatárokat itt találjátok majd.

Eredetileg a képzési idő kétszeresét kellett volna ledolgozniuk a diplomázást követően: az új szabályozás szerint a tanulmányokkal megegyező ideig kell hazai munkaviszonyt folytatni az oklevél megszerzését követő 20 éven belül.

Ha a hallgató ezeket a követelményeket nem teljesíti, vissza kell fizetnie a képzés költségének egészét vagy egy részét, attól függően, hogy dolgozott-e Magyarországon. Újdonság, hogy nem kell fizetnie annak, aki alap- és mesterképzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen az első aktív félév után, illetve osztatlan mesterképzésen a második aktív félév után meggondolja magát, és félbehagyja tanulmányait. A részleteket itt olvashatjátok.

Szintén újdonság, hogy a "túlfutók" kérhetik azt is, hogy az állami ösztöndíjas féléveknek megfelelő időtartamú hazai munkaviszonyt vegyék figyelembe - vagyis fizetés helyett hazai munkahelyen "ledolgozhatják" a képzési időt.

Osztatlan lesz a tanárképzés

Szeptembertől ismét kétszakos, osztatlan tanárképzések indulnak. Az általános iskolai tanároknak 4+1, a középiskolai tanároknak 5+1 évig kell majd tanulniuk, a plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelöli. A diplomával két tantárgyat taníthattok majd: az eddigi rendszerben az alapszakos diplomával nem lehetett tanítani, ehhez a mesterszakot is el kellett végezni. Ha osztatlan tanárszakon tanultok, akár havi 75 ezer forintos ösztöndíjat is kaphattok. A tanárképzésről itt olvashattok részletesen, a legnépszerűbb képzések listáját pedig itt nézhetitek meg.

Vége a nyelvvizsga-amnesztiának

Utoljára a 2013-ben végzettek vonatkozik a "nyelvvizsga-amnesztia": ők - legkorábban három évvel a végzés után - belső intézményi vizsgával válthatják ki a diplomához szükséges nyelvvizsgát. A parlament 2011 decemberében bólintott rá a nyelvvizsga-amnesztiára: azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták, nem tudják bemutatni nyelvvizsga-bizonyítványukat.