szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fürjes Balázs államtitkár úgy véli, a szükséges egyeztetésekhez még időre van szükség.

„Van idő. Nemhogy ebben a kormányzati ciklusban, de ebben az önkormányzati ciklusban, 2024-ig megvalósítás, építkezés nem lesz, mert nem tud lenni” – fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Fürjes Balázs. Az államtitkár hozzátette: az egyeztetések lefolytatásához még kell idő. Az épületeket meg kell tervezni, azokat engedélyeztetni kell, kivitelezővel szerződni – sorolta a feladatokat. Megjegyezte, hogy az előkészítéssel, tervezéssel párhuzamosan megszülethetnek az egyetértések is.

A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a dél-pesti területen bőven elfér a Fudan Egyetem és a Diákváros is. Szerinte "két Diákváros lesz egy helyett": egy, ahol a budapesti egyetemek kollégiumait helyezik el, és lesz egy olyan kínai egyetemi kampusz, ahol lesznek oktatási épületek és kollégiumok is.

A Fudan Egyetem és a Diákváros építése körül már hónapok óta óriási viták zajlanak. Idén januárban írtunk róla először, hogy a főváros déli városkapujában, a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a kínai egyetem budapesti campusa. A kiszemelt ingatlan azonban a korábban olimpiai falunak, majd később „Budapest Diákváros – Déli Városkapu” néven emlegetett kormányzati fejlesztés megvalósítására kijelölt dél-pesti területen található. A kormány azonban már akkor is azt mondta, a két projekt nem zárja ki egymást.

Innentől elindult a "háború" a kormány és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere között. Arról, hogy pontosan mit kell tudni a Fudan Egyetemről, illetve kik és mit tanulhatnak majd az intézményben, itt írtunk korábban. A kínai egyetemmel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!