szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerződésben a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti campus tervezett helyszínét is rögzítették.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden. Közleményükben azt írják, a dokumentum rögzíti a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti campus tervezett helyszínét is. Tudatták, hogy

a felek a megállapodásban megerősítették, az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros - Déli Városkapu fejlesztési programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Fudan Egyetem ügye az utóbbi időben vált vitatémává a kormány és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere között. A főpolgármester szerint ugyanis a kínai egyetem ideköltöztetése veszélyeztetni fogja a Diákvárossal kapcsolatos terveket.

Palkovics László azonban állítja, déli városkapu komplex fejlesztésébe belefér mindkét projekt. Azt is hozzátette: a terület fejlesztésének eredeti koncepciója is tartalmazott az intézményi övezet, a kollégiumok és a közösségi terek mellett olyan fejlesztési területet, amely kapcsolódó befektetések, például kutatóintézetek létrehozására alkalmas. "Ez volt a koncepció akkor is és ez most is" - mondta.

A tervek szerint a Fudan Egyetem magyar campusán gazdasági, bölcsészettudományi - társadalomtudományi, természettudományi -, mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd. Arró, hogy mégis mit kell tudni az egyetemről, itt olvashatjátok el az összefoglaló cikkünket.

Más tervek is vannak

Nemcsak a kínai egyetemmel csípnének el területeket a Diákvárosból és környékéből, a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtár és más kulturális intézmények is itt kaphatnának helyet - erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. 

Ezt azzal indokolták, hogy a Fudan Egyetem budapesti campusának déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. A lap úgy fogalmaz, "itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma": a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet, illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér”.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!