szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ódry Árpád örököse nemrég azt kérte, adják át dédapja szobrát a tiltakozó diákoknak, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetésének más tervei vannak vele.

Fischer Gábor, az Ódry Színpad névadójának dédunokája korábban a hvg.hu-hoz eljuttatott közleményben szólította fel az SZFE vezetését, hogy adják át Ódry Árpád mellszobrát Ódry „valódi örököseinek”, azaz „a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.” Szarka Gábor, az SZFE modellváltása után kinevezett kancellárja azonban a Mandinernek minderről azt nyilatkozta:

Azt mindenképp fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az Ódry-hagyaték vagy Ódry Árpád öröksége ellen vagyunk. Semmiképpen sem szeretnénk azt eldugni vagy eltüntetni. A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni, és az Ódry név használatára több elképzelésünk is van.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az SZFE új, naphegyi campusán már sajtóbejárást is tartottak. Szarka Gábor szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol "évtizedes pusztulatot" lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a hallgatói tiltakozások folytatásától, a kancellár azt válaszolta: ha valaki látja az új helyszíneket és tudja azt, hogy nem változik az osztályfőnökök személye, akkor reményei szerint nem lesz mi ellen tiltakozni.

Múlt héten az is kiderült, kik indítanak majd osztályt jövőre az egyetemen - nincs nagy meglepetés, Vidnyánszky Attila neve is szerepel a listán. Azóta újabb nevekre derült fény: a következő félévben Barlay Tamás, az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli műsorainak főszerkesztője lesz a dokumentumfilmes, András Ferenc, a Dögkeselyű és a Veri az ördög a feleségét rendezője pedig a filmrendezői osztály vezetője - írta meg a Kreatív, a Magyar Hírlap szerdai számára hivatkozva.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!