szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ebben az évben minden a digitális oktatástól és az SZFE ügytől volt hangos. Történtek persze más egyetemeket érintő változások is, ezeket szedtük most össze.

Sárga maszk és piros-fehér szalag

Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni az SZFE ügy mellett. Még júniusban írtunk arról, hogy függetlenségük elvesztésétől féltek a Színművészeti hallgatói. Később az Országgyűlés megszavazta a Színművészeti átalakításáról szóló javaslatot és elkezdődött valami, amire senki sem számított. A teljes SZFE összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Egyetemi átalakítások

Szintén nyáron már szó volt több egyetem átalakításáról is. Az Országgyűlés még májusban megszavazta azt a törvényjavaslatot, miszerint újabb hat magyar egyetem kerülne alapítványi fenntartóhoz. Ennek értelmében 2020. augusztus 1-jével a következő intézmények alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek:

  • Állatorvostudományi Egyetem - Marek József Alapítvány,
  • Miskolci Egyetem - Universitas Miskolcinensis Alapítvány,
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány,
  • Neumann János Egyetem - Neumann János Egyetemért Alapítvány,
  • Soproni Egyetem - Soproni Egyetemért Alapítvány,
  • Széchenyi István Egyetem - Széchenyi István Egyetemért Alapítvány.

November derült ki, hogy újabb egyetemek is alapítványi fenntartásba kerülnek, a törvényjavaslatok szerint a Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem is alapítványi kézbe került. A tervek szerint a Kaposvári Egyetemmel összevonandó, gödöllői központú intézmény új neve Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem lesz. A Pannon Egyetem 2021. szeptember 1-től, a Szent István Egyetem 2021. február 1-től alakul majd át.

Összeolvadások

2020. július 31-étől a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara kivált a Szent István Egyetem szervezetéből és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvadt bele. Szintén ettől a naptól olvadt be a Pannon Egyetem szervezetébe a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodástudományi Kara (Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg), amely a BGE szervezetéből vált ki. Augusztus 1-jétől pedig a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem (SZIE) összeolvadásával létrejött a Szent István Egyetem, amely 2021. január 1-től szintén alapítványi fenntartásba kerülne.

A felsőoktatást érintő törvénymódosítás és diákhitel

Elfogadták a felsőoktatást érintő törvénymódosítást. Annak érdekében, hogy "minél kevesebb legyen a lemorzsolódás", 2021. január 1-jétől az alapképzésen gyengén teljesítő hallgatók átjelentkezhetnek majd felsőoktatási szakképzésre. A további változásokat itt tudjátok megnézni. Márciusban még arról volt szó, hogy a Diákhitel Központ 2020. december 31-ig függeszti fel a hallgatói hitelek törlesztését, most úgy döntöttek, jövő nyárig kitolják a moratóriumot. Az is kiderült, hogy a moratórium alatt is sokan törlesztették diákhitelüket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!