szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten jár le a Bursa Hungarica Ösztöndíj leadási határideje, mutatjuk hogyan tudtok jelentkezni.

Még a héten van lehetőségetek leadni a pályázatokat, 2020. november 5-e határidő. A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer célja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.  

Az ösztöndíjat a lakhelyetek szerinti önkormányzatnál igényelhetitek. Kizárólag azok a települési önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók vehetnek részt az ösztöndíj rendszerben, akik felsőfokú tanulmányokat folytatnak nappali tagozaton. A Bursa Hungarica-ra akkor is pályázhattok, ha 2020. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaitok utolsó évét kezdtétek meg. Ha a jogviszonyotok 2021 őszén már nem áll fenn, úgy a 2021/2022. tanév első félévére eső ösztöndíj már nem kerül folyósításra.

Fontos, hogy az ösztöndíjra akkor is pályázhattok, ha a hallgatói jogviszonyotok a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel. Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2020/2021. tanév második félévére aktív hallgatói jogviszonyotok legyen.

Nem részesülhettek ösztöndíjban, ha:

  • a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatói vagytok
  • doktori (PhD) képzésben vesztek részt
  • kizárólag külföldi intézménnyel álltok hallgatói jogviszonyban és/vagy vendéghallgatói képzésben vesztek részt

A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER-Bursa rendszer) egyszeri pályázói regisztráció szükséges. Ha már a korábbi években regisztráltatok a rendszerben, akkor nem regisztrálhattok újra, a meglévő felhasználónévvel és jelszavatokkal tudtok belépni. A pályázati űrlapot minden fordulóban újra ki kell tölteni. A pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva a települési önkormányzatnál kell benyújtanotok.

A jelentkezés csak akkor érvényes, ha csatoljátok a meghatározott mellékleteket.

A pályázat kötelező mellékletei:

  • A felsőoktatási intézmény által kibocsátott hallgatói jogviszony-igazolás vagy annak másolata a 2020/2021. tanév első félévéről
  • Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről
  • A szociális rászorultság igazolására szolgáló dokumentumok (egy háztartásban élők, jövedelem)

A beérkezett pályázatokat az illetékes települési önkormányzat bírálja el 2020. december 4-ig, a meghozott döntéséről és annak indokáról pedig 2020. december 8-ig az EPER-Bursa rendszeren keresztül elektronikusan vagy postai úton küldött levélben értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév:  a 2020/2021. tanév második (tavaszi), illetve a 2021/2022. tanév első (őszi) féléve. Az ösztöndíj folyósításának kezdete legkorábban 2021 márciusa.

Taroltak a magyar egyetemek a THE tematikus rangsoraiban

Újabb magyar sikerekről számolunk be: a Times Higher Education (THE) pszichológiai képzéseket rangsoroló listáján, az informatikai rangsorban, a gazdasági és üzleti rangsorban, illetve a bölcsészettudományi képzések listáján is szépen szerepeltek a magyar egyetemek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!