szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vajon mi a szabály olyankor, amikor valakinek nincs meg a kellő aláírás, de vizsgázni szeretne?

Persze most egy speciális helyzet van a digitális oktatás miatt, de sok helyen az online órákra is jár aláírás, ezeken kötelező részt venni. Az aláírásos órákról csak néhányszor lehet hiányozni, ezt a számot az egyetem határozza meg.

Mi a helyzet, ha valaki túllépte a megadott hiányzást, de mégis szeretne vizsgázni?

Minden egyetemnek van egy vizsgaszabályzata, amiben szerepel, hogy mikor mi a teendő, szabály. Több intézményben is létezik az úgynevezett aláíráspótló vizsga, amire akkor lehet jelentkezni, ha valakinek nincs meg a kellő mennyiségű aláírása. Ebben az esetben általában kell tenni egy vizsgát az egész félév anyagából és ha ez a vizsga sikeres, akkor mehettek a rendes vizsgára az adott tárgyból.Érdemes tehát utánanézni az egyetemek vizsgaszabályzatában, hogy az alapján van-e lehetőségetek ilyen vizsgára. Mi is megnéztük néhány egyetem vizsgaszabályzatát, hogy mit írnak ezzel kapcsolatban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem vizsgaszabályzatában például az áll ezzel kapcsolatban, hogy: „a szorgalmi időszakra előírt követelmények teljesítését az aláírás igazolja, egyúttal feltétele az adott tantárgyból vizsgára jelentkezésének is. A követelmények teljesítésének elmaradása esetén az oktatónak az „aláírás megtagadva” bejegyzést kell rögzítenie.”

A Pécsi Tudományegyetem Neptun rendszerében a vizsgára jelentkezés magyarázatánál szerepel a vizsgatípusok között az aláíráspótló vizsga is, így valószínűleg itt vannak tárgyak, ahol engedélyezik. A BGE vizsgaszabályzatában az áll, hogy az egyes kurzusokról való hiányzás megengedhető mértékéről a tantárgy követelményeiben kell rendelkezni, az aláírási feltételek részeként. Mindenképpen érdeklődjetek az adott szakon, illetve nézzétek meg a tantárgy leírását, így tudjátok kideríteni, hogy van-e lehetőségetek aláíráspótló vizsgára.

Az SZFE kuratóriuma közleményben szólítja fel a távozó vezetőket az oktatásra

Vasárnap este az SZFE új kuratóriuma közleményt adott ki, melyben azt kéri a távozó vezetőktől, hogy fejezzék be a közjátékot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!