szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kinek jár, mikor és meddig jár a családi pótlék? Megnéztük a válaszokat.

A családi pótlék esetében sok kérdés merülhet fel, most azt néztük meg, hogy pontosan mit is jelent ez a támogatás és milyen esetekben lehet igényelni.

Első körben fontos tisztázni, hogy a családi pótléknak két fajtája van. Az egyik a nevelési ellátás, a másik az iskoláztatási támogatás. Ezeket a gyermek életkorának megfelelően adja az állam. A nevelési ellátás addig jár, amíg a gyermek el nem éri a tankötelezettséget, ezután igényelhető az iskoláztatási támogatás, amit legfeljebb a tanuló 20 éves koráig folyósítanak. Ennek feltétele, hogy a gyermek tanulója legyen egy köznevelési intézménynek.

Ki jogosult nevelési ellátásra?

  • a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője
  • a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,
  • a nevelőszülő, a gyám,
  • akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték
  • a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,
  • a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett,
  • Saját jogon is kérelmezhetitek a nevelési ellátást. Az teheti meg, aki 18. életévét már betöltötte, tartósan betegek, illetve súlyosan fogyatékos és iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt.

Ki jogosult iskoláztatási ellátásra?

Az iskoláztatási ellátást ugyanazok a személyek igényelhetik, akik a nevelési ellátást. Az iskoláztatási ellátást is igényelhetitek saját jogon, abban az esetben, ha a tankötelezettségetek már megszűnt, de tovább folytatjátok tanulmányaitokat egy köznevelési intézményben.

Meghosszabbították a diákhitel igénylés határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ szeptember 24-ig meghosszabbítja a szabad felhasználású diákhitel igénylési határidejét. A központ erről szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!