szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vidnyánszky Attila szerint az SZFE tanárai előre megírt koreográfia szerint nem akartak dolgozni.

A nemzeti Színház igazgatója vasárnap adott interjút az SZFE ügyével kapcsolatban, a mai sajtótájékoztatón pedig az egyetem leköszönt vezetősége megnyitotta a 2020/2021-es tanévet.

A kuratórium elnöke úgy gondolja, hogy a Színház – és Filmművészeti Egyetem tanárai manipulálták a diákokat és ragaszkodnak egy előre kitalált forgatókönyvhöz – erről a Hír TV-ben beszélt. Vélemény szerint évtizedes problémák vannak az intézményben, ezeken szeretnének változtatni.

Szerinte az egész tiltakozás egy borzalmas játék, mert a gyerekek sorsával játszanak, akiket pajzsként használnak.  A Nemzeti Színház igazgatója beszél arról is, hogy ők hogyan szeretnék átalakítani az egyetemet. Szeretnék a szerintük szakmai szempontból egyoldalú képzést kiszélesíteni „új gondolatokkal, új elképzelésekkel.”

Vidnyánszky azt állítja, hogy 30 éve panasz a diákok túlhajszolása és erről mindenki beszél.

Egy egészen más rendszerben kéne őket képezni. Megsanyargatott, összetört, darabokra tört emberkék vannak a rendszerben.

Elmondta, hogy ő teljesen ellentétes véleménnyel van a színépképzésről, mint ahogyan szerinte most zajlik. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy úgy látja a szakmától elszakadtak a képzésen résztvevők és szeretné, ha nemzetközileg ismét elismert lenne az intézmény. „Külföldön értelmezhetetlen a magyar színiiskola képzése” – tette hozzá.

Vidnyánszky korábban is beszélt már a hiányosságokról és a nemzetközi sikerek hiányáról, melyre az SZFE közleményben reagált akkor. Azt írták: „számos rangos hazai és nemzetközi filmfesztiválon szerepltek az SZFE vizsgafilmjei, ahonnan több tucat díjat hoztak haza az utóbbi években, évtizedben.”

Büszke, egyenes gerincű embereket kell képeznünk, akik büszkék arra, hogy ezt a népet, ezeket az embereket szolgálhatják vidéken és itt Budapesten is.

- hangzott el az interjúban.

Az ITM levelet írt az SZFE épületét lezáró egyetemisták vezetőjének

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levelet írt a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének arról, hogy tárgyaljanak mihamarabb a fenntartóval.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!