szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levelet írt a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének arról, hogy tárgyaljanak mihamarabb a fenntartóval.

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – olvasható abban a Magyar Nemzethez eljutott válaszlevélben, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a színművészeti egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak küldött.

Az egyetem hallgatói nemrég Palkovics László innovációs miniszterhez fordultak, és azt kérték, hogy vonja vissza Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását. „2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – írja válaszában az ITM.

Véleményük szerint a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény önállóságát. Az ITM szerint ezek alapján egyértelmű, hogy a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

Palkovics László, innovációs miniszter a napokban elmondta, hogy az SZFE-n tiltakozók rossz ajtón kopogtatnak. Úgy gondolja, természetes, hogy szakmai viták folynak, melyeket a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével, illetve a mögöttük álló testületekkel, de nem vele. Hozzátette, hogy nem lát arra indokot, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását.

Színművészetisek a világsajtóban, piros-fehér szalagok az egyetem előtt

Hetek óta az egyik legnagyobb téma a magyar felsőoktatásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa és helyzete. Sőt a #freeSzfe hashtag már a világot is bejárta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!