szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beiratkozáskor minden állami ösztöndíjas hallgatónak alá kell írnia egy nyilatkozatot, amiben vállalja a támogatással járó kötelezettségeket. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mennyi félévet vehettek igénybe, és milyen feltételekkel.

Az egyetemért mindnekinek fizetnie kell, a kérdés csak az, hogy kinek. Ha állami ösztöndíjasként kerültetek be a szakotokra, az azt jelenti, hogy az állam fizeti helyettetek a képzésetek díját. Ezek a támogatott félévek viszont végesek és feltételekhez kötöttek. Íme minden, amit tudnotok kell a támogatott félévek felhasználásáról.  

 Hány félévet támogat az állam?

Támogatási időnek nevezzük azoknak a féléveknek a számát, amennyi rendelkezésetekre áll, ha ösztöndíjasként jártok az egyetemre. Ez legfeljebb 12 félév, de apróbb eltérések lehetnek ebben is. Például, ha olyan osztatlan képzésben vesztek részt, ami eredetileg is meghaladja a 10 félévet (általános orvosképzések), akkor ez 14 támogatott félévet jelent számotokra.

Emellett a fogyatékossággal élő hallgatóknak a támogatási ideje 4 félévvel megnövelhető, illetve a doktori képzésre plusz 8 támogatott félév kapható.

Mi számít bele a támogatási időbe? 

Minden megkezdett és aktív státuszban folyó félév beleszámít a támogatási időbe, azaz, ha passziválnátok, azt nyugodt szívvel megtehetitek, nem számít bele az összes félévetekbe. Azonban ha már megkezdtetek egy félévet és nem fejeztétek be, az bele fog számítani a támogatási időbe, azaz ebben az esetben elveszítettetek egy támogatott félévet. Ez alól akkor mentesülhettek, ha rajtatok kívül álló ok miatt hagyjátok abba a félévet, és ezt tudjátok bizonyítani a benyújtott kérelemben. 

Fontos tudni, hogyha párhuzamosan végeztek több képzést, félévente elhasználtok egyet-egyet a támogatási idő féléveiből.

Ezen kívül ezek a félévek nem képzésenként értendők, összesen van ennyi ösztöndíjas félévetek, tehát ha osztott képzésben tanultok, akkor a mesterszakot is bele kell számolnotok a 12 félévbe.

További részletekről az Oktatási Hivatal honlapján tudtok olvasni.

Hallottam a visszafizetésről, de mikor kell visszafizetnem?

Nem mindenkinek és nem minden esetben kell visszafizetnie az állami ösztöndíjas féléveket. Ha nem teljesítitek a szerződésben foglalatakat, akkor azonban számolhattok a visszafizetéssel is. Erről itt írtunk már nektek, megtudhatjátok, milyen esetekben nem kell visszafizetnetek az állami ösztöndíjas képzésetek árát, de ha érdekelne lesz-e lehetőségetek év közben szakot váltani, és hogy újra kell-e érettségiznetek hozzá.

Közel 10 ezren jelentkeztek a pótfelvételiben egyetemre

Véget ért az idei pótfelvételi, a már felvett 68 ezer fiatal mellé további csaknem 10 ezren szeretnének bekerülni az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Nemzettel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!