szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állami ösztöndíjas képzésen töltött időtöket így vagy úgy, de a szabályok szerint egyszer "be kell váltani" hazai munkaviszonyra. Mutatjuk az erre vonatkozó szabályokat.

Ha kiiratkozom az egyetemről, a képzés díját nem kell visszafizetnem, hanem tudok helyette hazai jogviszonyban dolgozni?

Ahogyan azt már többször megírtuk, változtak az állami ösztöndíjas hallgatókat érintő szabályok. Ha nem szerzitek meg a képzési idő másfélszerese alatt a diplomát, a képzési költség felének visszafizetése helyett január elsejétől hazai munkaviszonyt is fenntarthattok. Így a fenti olvasói kérdésre igen a válasz.

Mik a szabályok?

Adott képzés megszűnésének napjától számítva a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időt kell, hogy eltöltsetek hazai munkaviszonyban. Mindezt pedig a képzést követő két éven belül kell teljesítenetek. Ha pedig ez nem történik meg, abban az esetben a visszafizetés szabályai élnek újra.

Nemcsak erre az esetre szól a "hazai munkaviszony"

Egy másik fontos kötelezettségetek - ha állami ösztöndíjas hallgatók vagytok -, hogy az oklevél megszerzését követő húsz éven belül szintén az ösztöndíjas tanulmányotok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt kell fenntartanotok. Vagyis, ha három évet tanultatok állami ösztöndíjasként, akkor legalább három évet dolgoznotok is kell Magyarországon. Ellenkező esetben ugyanúgy újra a visszafizetéssel kell számolnotok.

Kihez lehet fordulni az említett ügyekben?

A magyar állami ösztöndíjjal kapcsolatos kérelmeket az Oktatási Hivatal kezeli, hozzájuk postai úton kell eljuttatnotok, ha valamit a szokásos menetrendről eltérően csinálnátok. Ezen a linken éritek el a felmerülő mintakérelmeket.

Corvinus-modell és összeolvadások: több egyetemen is jelentős átszervezések lesznek

Az utóbbi időben számos egyetemről lehetett hallani, amely modellváltásra vagy összeolvadásra készül. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések, de olyan is akad, ahol még nem derült ki minden az átalakításról. Mikortól lépnek életbe az új szabályok? Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!