szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen következményei vannak, ha valaki állami ösztöndíjaskánt passziváltat? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Természetesen akkor is halaszthattok, ha állami ösztöndíjas képzésre iratkoztatok be az egyetemre vagy főiskolára, van azonban néhány szabály, amire érdemes odafigyelnetek.

Hány félévet lehet halasztani?

A képzés során több alkalommal is szüneteltethetitek a tanulmányaitokat, de egyhuzamban maximum két félévig, hacsak a felsőoktatási intézmény nem dönt másképp.

Már az első félévben is lehet halasztani?

Azt, hogy halaszthattok-e már az első félévben, az egyetemek és főiskolák egyénileg döntik el. Általában csak az első sikeres félév után lehet először passziváltatni - vagyis, ha szeptemberben kezditek meg a felsőoktatási tanulmányaikat, akkor nem tudtok halasztani már az első félévben. Ugyanakkor más egyetemeken már az első félévetekben is szüneteltethetitek a tanulmányaitokat - arról, hogy rátok milyen szabályok vonatkoznak, az intézményi tanulmányi szabályzatában találtok információkat.

Milyen következményei vannak a passziváltatásnak?

Fontos tudnotok, hogy ilyenkor nem kell sem beadandókat, sem ZH-kat írnotok, illetve vizsgáitok sincsenek, viszont aki passziváltatás mellett dönt, az nem kapja meg az adott félévre vonatkozó diákigazolvány matricát. Vagyis a diákotok az adott félévben nem lesz érvényes, így nem tudtok élni a közlekedési, étkezési és egyéb kedvezményekkel. Ezeken kívül diákhitelt sem tudtok igényelni, hiszen ahhoz is aktív jogviszonyra van szükség.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy állami ösztöndíjasként mit kell vállalnotok a hallgatói szerződésben, itt megnézhetitek.

Két ok, amiért érdemes már az első félévben is figyelni a tanulmányi átlagra

Akár idén kezditek az egyetemet, akár már benne vagytok a felsőoktatásban egy ideje, érdemes tudni, hogy nem csak az esetleges otthoni elvárások miatt fontos a jó tanulmányi átlag. Ennél praktikusabb okai is vannak. Most két olyan egyetemi helyzetről írunk, ahol döntő szerepe lehet a tanulmányi átlagotoknak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!