szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbtanulnátok mesterképzésen? Itt megnézhetitek a pontszámítási szabályokat, illetve azt, hogy milyen szempontok alapján rangsorolnak majd benneteket.

A mesterképzések jelentkezési határideje ugyanaz volt, mint az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknél. Ugyanakkor rátok egészen más szabályok vonatkoznak a felvételin.

MA- vagy MSc-szakra jelentkezőként maximum 100 pontot gyűjthettek, a minimumponthatár pedig 2020-ban is 50 - tehát, ha ennél kevesebb pontotok van, akkor sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg a tanulmányaitokat mesteres hallgatóként.

A mesterképzésen maximálisan szerezhető 100 ponton belül az egyes többletpontok jogcímeit, mértékét és ezek megállapításának rendjét a felsőoktatási intézmények határozzák meg - olvasható a felvi.hu-n. Vagyis erről az egyetem vagy főiskola honlapján tudtok pontosabban tájékozódni.

Esélyegyenlőség jogcímen - azaz hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért - mindenképpen jár legalább egy, de legfeljebb tíz többletpont, de a többit az egyetemek, főiskolák határozzák meg. Általában beleszámít a pontozásba a már megszerzett oklevél minősítése, vagy éppen átlaga, a záróvizsga eredménye, valamint mérvadó szokott lenni a felvételi vizsga - amely a legtöbb mesterszaknál kötelező - vagy motivációs beszélgetés eredménye is.

Az is fontos, hogy a felvételitek értékelése független attól, korábban melyik felsőoktatási intézményben szereztétek az okleveleteket.

Felmérést készített a HÖOK - a hallgatók 40%-a elégedett a távoktatással

Az órák 42%-át a járványhelyzetet követően is ki lehetne váltani távoktatással.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!